Υπάρχει πραγματικά ένα ζήτημα ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας και αυτό δεν αφορά μόνο τον παραγωγό.
«Είναι πάντοτε γαργαλιστική μια συζήτηση για τις διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής των προσώπων που ηγούνται δημόσιων οργανισμών. Μια συζήτηση που οδηγεί τελικά στο “προπατορικό αμάρτημα” της πολιτικής και δεν τιμά κανέναν με τα δείγματα που έχουμε δει και από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Αν θα θέλαμε να κάνουμε ένα θετικό βήμα, θα ήταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι θα βάλουμε αυστηρά κριτήρια, θα τα ενδυναμώσουμε και με συνταγματικό περίβλημα, προκειμένου να προχωρήσουμε από δω και πέρα μπροστά χωρίς να υπάρχουν ερωτηματικά ή σκιές για τις επιλογές προσώπων. Νομίζω, όμως ότι στη συγκεκριμένη συζήτηση αδικούμε τα πρόσωπα, διότι αν δει κανείς τα βιογραφικά θεωρώ ότι επαξίως προτείνονται για τις θέσεις που θα αναλάβουν στην ηγεσία του ΕΦΕΤ. Έχουν όλα τα εχέγγυα, τις προϋποθέσεις, τις γνώσεις, τις δεξιότητες για να ανταποκριθούν επάξια στον ρόλο που θα τους εμπιστευθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία κλήθηκε να διατυπώσει Γνώμη, μετά από ακρόαση των προτεινομένων για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κ.κ. Αντώνη Ζαμπέλα και Σταύρου Ζαννόπουλου αντίστοιχα.
Βαφτίσια…
Ο Θεσσαλός πολικός με αφορμή τα όσα ελέχθησαν για τις ελληνοποιήσεις είπε ότι τον «αιφνιδίασε η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου, ο οποίος υπονόησε προφανώς, ότι είναι ένα “φυσικό φαινόμενο” η κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, που συνέβη στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω, ότι στην περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν βρέθηκα και εγώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα δεν είχε πέσει κάτω από 1 ευρώ. Την προηγούμενη περίοδο φτάσαμε και στα 70 λεπτά, είχαμε μια μείωση φοβερή, της τάξης του 30%, την οποία θεωρούν αδικαιολόγητη οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι μας, γιατί δεν έχουμε αύξηση της παραγωγής, όπως οι ίδιοι λένε. Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τα ισοζύγια γάλακτος, εάν γίνονται και εάν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα.
Άρα, δύο τινά συμβαίνουν ή έχουμε αθρόες εισαγωγές και βαφτίσια γάλακτος -όπως καταγγέλλουν οι αιγοπροβατοτρόφοι- ή έχουμε λειτουργία καρτέλ μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, των τυροκομείων, που ουσιαστικά καθοδηγούν τις τιμές παραγωγού.
Επ’ αυτού, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχει σημαντικός έλεγχος, επ’ αυτού θα ήθελα να ακούσω συγκεκριμένο πλάνο από τον ΕΦΕΤ, αν όχι σήμερα, σε μια επόμενη συνεδρίαση, αλλά επειδή εμπλέκονται ελεγκτικοί μηχανισμοί, εκεί πολλές φορές υπάρχει ένα ζήτημα αλληλοεπικαλύψεων.
Πάντως, υπάρχει πραγματικά ένα ζήτημα ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας και αυτό δεν αφορά μόνο τον παραγωγό, στον οποίο συμπιέζουν με αυτόν τον τρόπο την τιμή, αλλά είναι και ένα ζήτημα εξαπάτησης του καταναλωτή. Ένα τυρί είναι λευκό τυρί, αν παράγεται από αγελαδινό γάλα. Δεν είναι φέτα σε κάθε περίπτωση, εάν παράγεται από εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα, γιατί το ΠΟΠ που λέγεται φέτα, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, μία εκ των οποίων είναι το γάλα να είναι από ζώα που ζουν στη χώρα μας και ανήκουν σε ελληνικές φυλές»