Η ερώτηση του απευθύνεται στον κ.Χ.Σταϊκούρα και τον κ.Μ.Βορίδη.
Η ελληνική κτηνοτροφία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, και μάλιστα σε μια περίοδο «αιχμής», καθώς λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν η Ιταλία και η Ισπανία, ακυρώθηκαν εξαγωγές αμνοεριφίων μόλις λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απριλίου.
Παράλληλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, έχει αναπόφευκτα μειώσει δραστικά την εσωτερική ζήτηση ενόψει του Ορθόδοξου Πάσχα στις 19 Απριλίου, με συνέπεια να έχει ανατραπεί ολόκληρος ο προγραμματισμός των κτηνοτρόφων.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, οι εξαγωγές φέτος είναι μειωμένες κατά 85%, 50-70.000 αντί για 300.000 αμνοερίφια, ενώ η τιμή πώλησης στην ελληνική αγορά ήδη καταγράφει σημαντική μείωση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Ηλείας, τα αμνοερίφια πωλούνται περίπου 3,50 με 4 ευρώ, αντί για 5,50 με 6 ευρώ, που είναι η συνήθης τιμή πώλησης κάθε χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι υφίστανται μεγάλη απώλεια εισοδήματος, διότι το κόστος συντήρησης μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης είναι πολύ υψηλό και πλέον γίνεται δυσβάσταχτο.Με βάση τα όσα επισημαίνουν σε δηλώσεις τους οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, τα αμνοερίφια είτε θα μείνουν στους στάβλους αδιάθετα είτε θα πουληθούν σε τιμές κάτω από το κόστος, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι αποτελούν παραγωγική ομάδα που διατηρεί ακόμα ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.
Επειδή ο ρόλος της κτηνοτροφίας είναι κρίσιμος για την ομαλότητα της διατροφικής αλυσίδας.
Επειδή η κτηνοτροφία θα κληθεί να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης
Υπό τα δεδομένα αυτά ερωτώνται οι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων;
2. Υπάρχει δυνατότητα άντλησης ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας;