Συνέντευξη του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR K.Ε. και τη δημοσιογράφο Λένα Παρασκευά.
-Είχαμε μια καταστροφή μέσα στην πανδημία στον πρωτογενή τομέα, ενός κακού μύρια έπονται που λέει και ο λαός μας;
Είχαμε μια καταστροφή, ιδιαίτερα σε 3 Νομούς της Περιφέρειας, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια, από πλημμύρες. Η εικόνα μόνο της Κωπαΐδας δείχνει ότι έχει μετατραπεί όλος ο κάμπος της Βοιωτίας σε μια απέραντη λίμνη. Ελπίζω οι καιρικές συνθήκες, που φαίνεται ότι αλλάζουν, να επιτρέψουν όσο γίνεται γρηγορότερα την απόσυρση των νερών στα περισσότερα σημεία, γιατί προέχει πάνω από όλα να δούμε τι ζημιές έγιναν, που θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν. Ξέρω πολλές περιοχές που είχαν καλλιέργεια κηπευτικών σε εξέλιξη, που πρέπει να εκτιμηθούν. Όπως και σιτηρά, μηδική, όλα αυτά πρέπει οπωσδήποτε άμεσα και γρήγορα να εκτιμηθούν.
Από κει και πέρα υπάρχει πρόβλημα με το αρδευτικό, κατά πόσο οι τάφροι καθαρίζονται ή δεν καθαρίζονται κτλ. ,αλλά κι αυτό που είχα βιώσει κι εγώ ως Υπουργός, είναι η διαχείριση της άρδευσης. Οι πόροι που διατίθενται για την άρδευση είναι κυρίως κοινοτικοί πόροι και είναι πάρα πολύ λίγοι ιδίως μπροστά στις ανάγκες που έχει η χώρα μας. Όταν μάλιστα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, που για να καλυφθούν ανάγκες, από τις επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊός στον αγροτικό χώρο, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ κάνει μία παρέμβαση, παίρνοντας πόρους από προγράμματα άλλα που έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος, για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες, βεβαίως μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των κονδυλίων. Από το σταθμό σας απευθύνω μια έκλυση προς το Υπουργείο, ας αφήσει αυτούς τους πόρους να πάνε σε πραγματικές ανάγκες που έχει ο χώρος. Εξάλλου υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν πόροι από άλλες κατευθύνσεις, για να μην επηρεαστεί το πρόγραμμα για το αρδευτικό που βρίσκεται σε εξέλιξη.
-Πολλοί βάζουν το θέμα ότι θα είναι βαθύτερο και ουσιαστικότερο και ότι το επόμενο διάστημα θα μπει ζήτημα διατροφικών αναγκών εάν δεν καταφέρουν οι αγρότες το επόμενο διάστημα να καλλιεργήσουν. Πιστεύετε είναι ορατός ένας τέτοιος κίνδυνος;
Κοιτάξτε δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα με τις δυνατότητες που έχει ο χώρος. Μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας σε μόνιμη βάση, κι αυτό φάνηκε μόλις άρχισε η κρίση, που ο ελληνικός λαός δεν έτρεξε στα καταστήματα με άγχος εξασφάλισης της διατροφής του για 3 ή 4 μήνες. Δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, πόσο μάλλον εάν στηρίξουμε τον αγροτικό χώρο από τις επιπτώσεις που έχει από τον κορωνοϊό.
-Υπάρχει πρόταση να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι που θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα λόγω της κατάστασης στο φετινό Πάσχα;
Είχα πριν λίγες μέρες στείλει μια επιστολή προσωπικά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μίλησα μαζί του και τηλεφωνικά, στηρίζοντας γενικότερα τον αγροτικό χώρο ο οποίος έχει πολλές επιπτώσεις από τον κορωνοΐο εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης και κυρίως της δυνατότητας να μπορεί να προσφέρει ο αγροτικός κόσμος με ευκολία τα αγροτικά του προϊόντα. Είχα ζητήσει να στηρίξει ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία γιατί είναι ένας κλάδος ο οποίος έτσι πως διαμορφώνεται η κατάσταση κινδυνεύει να μείνουν 1 εκατομ. αμνοερίφια που δε θα μπορέσουν να απορροφηθούν από την ελληνική αγορά, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και δυνατότητες σήμερα εισαγωγών αμνοεριφίων από το εξωτερικό.
Άρα θα πρέπει οπωσδήποτε να δει από τη δική του πλευρά, να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία της απορρόφησης των αμνοεριφίων από την εσωτερική αγορά. Παράλληλα οι Έλληνες καταναλωτές θα πρέπει να καταλάβουν, να ζητούν τοπικά προϊόντα. Αυτή την ώρα υπάρχει δέσμευση, υπάρχει νόμος δηλαδή που υποχρεώνει τους κρεοπώλες το ελληνικό αρνί, το ελληνικό κρέας να το αναφέρουν ρητά και ξεκάθαρα. Ας επιδιώξει λοιπόν ο καταναλωτής να αγοράσει το τοπικό προϊόν, στηρίζοντας το χώρο.
Ιδιαίτερα αυτό το πρόβλημα υπάρχει στους αιγοπροβατοτρόφους των ορεινών περιοχών, όταν ξέρουν και έτσι πρέπει να γίνει, να μην έρθουν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών στις περιοχές αυτές αυτή την περίοδο. Για τους αιγοπροβατοτρόφους θα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα αυτή την περίοδο γιατί ο επισκέπτης είτε θα έπαιρνε το αρνί του είτε θα έπαιρνε τον τενεκέ του με τη φέτα. Όλα αυτά χάνονται για την ορεινή ύπαιθρο και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει παρακολούθηση και στο τέλος βεβαίως η απώλεια εισοδήματος, που φαίνεται ότι θα έρθει για τους συγκεκριμένους αιγοπροβατοτρόφους να καλυφθεί από αντίστοιχη κρατική ενίσχυση.
-Υπάρχουν όμως πόροι για όλα αυτά;
Υπάρχουν. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα που καταθέσαμε για την επόμενη μέρα, στοιχειοθετημένα ζητάμε να κρατηθεί όρθια η Ελλάδα, σαν να μην είχε ουσιαστικά συμβεί αυτό που περνάμε με τον κορωνοϊο. Η οικονομική δραστηριότητα, η κοινωνική συμμετοχή πρέπει να είναι η βασική κατεύθυνση την επόμενη μέρα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις