Β. Αποστόλου: 45.000 αιγοπροβατοτρόφοι της ορεινής και νησιώτικης Ελλάδας οδηγούνται σε αφανισμό

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης δεν δεσμεύεται για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως προκύπτει από την απάντησή του (εδώ) στην πρόσφατη επιστολή μου (εδώ) με θέμα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της αιγοπροβατοτροφίας, από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊό.

Οι έλεγχοι των παράνομων ελληνοποιήσεων και των αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος, αλλά και η υποτιθέμενη αντιστάθμιση της απορρόφησής του από Ιταλία και Ισπανία, με τις μειωμένες εισαγωγές από τη Ρουμανία, αποτελούν απλές επιβεβλημένες κινήσεις εποπτείας, που δεν απαντούν στο πρόβλημα.

Η πληρωμή αυτές τις ημέρες της συνδεδεμένης ενίσχυσης, που δίνεται κάθε χρόνο από  κοινοτικούς πόρους στα πλαίσια συγκεκριμένων αποφάσεων, ύψους 52 εκατ. ευρώ σε 37.600 δικαιούχους με ζωϊκό πληθυσμό περί τα 5 εκατ., δεν αφορά στο σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων που ανέρχονται στους 82.600 και ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση με την έκτακτη κατάσταση που βιώνει ο χώρος.

Αυτοί για τους οποίους δεν υπάρχει καμία μέριμνα είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι της ορεινής και της νησιώτικης Ελλάδας, που αποτελούν τη μοναδική πηγή απασχόλησης στην ύπαιθρο. Είναι αυτοί  που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, αφού δεν κατέστη δυνατή γι΄ αυτούς τόσο η καταβολή της προηγούμενης συνδεδεμένης ενίσχυσης, όσο όπως δείχνει και η αγορά του Πάσχα και η διάθεση των αμνοεριφίων τους.

Υπάρχει λύση και δυνατότητα στήριξης για όλη την κτηνοτροφία.

Σήμερα κιόλας, να δοθεί μία έκτακτη ενίσχυση στους συγκεκριμένους αιγοπροβατοτρόφους, που ανέρχονται στους 45.000, με ζωικό πληθυσμό περί τα 5 εκατ., ανάλογη με αυτήν της συνδεδεμένης που δόθηκε στους υπολοίπους, δηλαδή 10 ευρώ το ζώο. Διαφορετικά οι άνθρωποι αυτοί, όπως και οι περιοχές που δραστηριοποιούνται θα οδηγηθούν σε αφανισμό.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις