Η καλλιέργεια της γης δεν μπορεί να ανασταλεί, ακόμα και υπό συνθήκες πανδημίας
«Η καλλιέργεια της γης δεν μπορεί να ανασταλεί, ακόμα και υπό συνθήκες πανδημίας. Συνεπώς, τα μέτρα προς όφελος των αγροτών πρέπει να λαμβάνονται άμεσα και να είναι πρακτικά εφαρμόσιμα. Οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους εργάτες γης, αναμφίβολα, είναι θετικά βήματα. Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες σε εργατικά χέρια, ενόψει και της συγκομιδής των πρώιμων φρούτων το επόμενο διάστημα, απαιτούν εγρήγορση και άμεσα αντανακλαστικά για διορθωτικές κινήσεις όπου κριθεί αναγκαίο».
Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, σε ερώτησή του για τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό στην πρωτογενή παραγωγή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνιζε ότι το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, λόγω καθυστερήσεων στις καλλιεργητικές εργασίες. Επιπροσθέτως, μετέφερε την πρόταση των αγροτών να μπορούν να απασχολούν στα χωράφια και εργαζόμενους που υποαπασχολούνται λόγω της πανδημίας με επιπλέον οικονομικά κίνητρα.
Ο αρμόδιος υπουργός, στην απάντησή του σημειώνει ότι συμπεριέλαβε ρυθμίσεις για τους αλλοδαπούς εργάτες γης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 13.04.2020 (ΦΕΚ Α΄84). Όπως υποστηρίζει «επιλύεται, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το θέμα πολιτών τρίτων χωρών που δύνανται να απασχοληθούν αποκλειστικά ως εργάτες γης, καθώς παρατείνεται προσωρινά και για διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης της η ισχύς των αδειών εργασίας τους που έχουν ήδη εκδοθεί. Παράλληλα, θεσπίζεται απολύτως έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια αλλά για μία μόνο φορά, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι προσωρινά αδειοδοτούμενοι εποχικοί εργάτες θα απασχολούνται για τουλάχιστον 20 ημέρες αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η συγκεκριμένη έκτακτη ρύθμιση κρίθηκε επιβεβλημένη εξαιτίας αφενός των μέτρων περιορισμού μετακινήσεων που εφαρμόζονται, αφετέρου της αδυναμίας των αρμόδιων αρχών να δεχθούν σχετικά αιτήματα και αποσκοπεί στην κάλυψη των αυξημένων καλλιεργητικών αναγκών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».