Ν.Γκαρά: Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Έβρου

Ανοιχτή επιστολή προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ.κ. Βρούτση και Βορίδη, απέστειλε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Στην επιστολή της η κα Γκαρά επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει φέρει η επιλογή της Κυβέρνησης να μη συμπεριλαμβάνει τους αγρότες στα μέτρα στήριξης εν μέσω πανδημίας. Ενδεικτικό της κυβερνητικής αδιαφορίας είναι η έλλειψη πλαισίου, κανόνων και οδηγιών για την απασχόληση εργατών γης.

«Ενδεικτικά σας αναφέρω πως σε λίγες ημέρες ξεκινά στον Νομό Έβρου η συγκομιδή σκόρδων, καθώς και άλλων αγροτικών προϊόντων. Στη συγκομιδή απασχολούνται εργάτες, είτε από άλλες περιοχές της χώρας, είτε από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία. Ωστόσο, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται. Εξαιτίας της χαρακτηριστικής αδιαφορίας που επιδεικνύετε για τα προβλήματα των αγροτών, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία οδηγία για το πώς θα μετακινηθούν οι εποχικοί εργάτες γης, ούτε τα μέτρα και οι κανόνες υγειονομικής προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν, βάζοντας σε κίνδυνο το σύνολο της παραγωγής, αλλά και της υγείας για πολλούς αγρότες», σημειώνει.

Στη συνέχεια, η κα Γκαρά ζητά να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους τα ποσά των 466 εκατομμυρίων ευρώ, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιστραφούν στη χώρα μας δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα), που είχαν επιβληθεί για λανθασμένη χορήγηση των ενισχύσεων κατά τα έτη 2009-2012 και του ορισμού του βοσκότοπου. Τα ποσά αυτά είχε διεκδικήσει με συντονισμένες ενέργειες η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας την επιστολή η Βουλευτής ζητά για άλλη μία φορά απαντήσεις σε ζητήματα των αγροτών του Έβρου, που είχε θέσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με ερώτησή της στις 03 Απριλίου 2020. Μεταξύ των προτάσεων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στον Έβρο είναι:

– Άμεση απόδοση των ενισχύσεων από τις ζημιές του 2018 στον Έβρο σε παραγωγούς σιτηρών και βάμβακος.

– Αποζημίωση σε όλους τους παραγωγούς που για το διάστημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και της ζώνης απαγόρευσης που έθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

– Επίδομα 800 ευρώ για παραγωγούς και εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.

– Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ                                                                                                                                                                          – Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό

– Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν.

– Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από κρατικές δομές νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιόλαδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας  κ.ά

Επιστολή της Νατάσας Γκαρά προς κ.κ. Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 Ο πρωτογενής τομέας θεωρείται από τους σημαντικότερους τομείς παραγωγής στη χώρα, συμβάλλοντας με υψηλά ποσοστά στο ΑΕΠ, αλλά και στην απασχόληση, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μικροί παραγωγοί, οι οινοποιοί, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, έχουν πληγεί βαθύτατα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Ωστόσο, από την Κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία μέριμνα ή στήριξη στον συγκεκριμένο τομέα.

Η επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ να θεωρεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους «αόρατους», αποκλείοντας τους μέχρι σήμερα σχεδόν από το σύνολο των μέτρων στήριξης που ανακοινώνονται, γεννά μεγάλα ερωτήματα κι ανησυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αποκλεισμός των αγροτών από το μέτρο της έκπτωσης του 25% για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο αποκλεισμός των συνεταιρισμών, αλλά και των αγροτών από την ενίσχυση εισοδήματος.

Επιπλέον, ιδιαίτερη ανησυχία στους αγρότες προκαλεί και η αδράνεια της Κυβέρνησης σε ότι αφορά τις συνθήκες απασχόλησης των εργατών γης. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως σε λίγες ημέρες ξεκινά στον Νομό Έβρου η συγκομιδή σκόρδων καθώς και άλλων αγροτικών προϊόντων. Στη συγκομιδή απασχολούνται εργάτες, είτε από άλλες περιοχές της χώρας, είτε από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία. Ωστόσο, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται.

Εξαιτίας της χαρακτηριστικής αδιαφορίας που επιδεικνύετε για τα προβλήματα των αγροτών, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία οδηγία για το πώς θα μετακινηθούν οι εποχικοί εργάτες γης, ούτε τα μέτρα και οι κανόνες υγειονομικής προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν έχουν διευκρινιστεί, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο το σύνολο της παραγωγής αλλά και η υγεία των αγροτών.

Ωστόσο, προκαλεί απορία η σπουδή της Κυβέρνησης για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που επιτρέπει τις μαζικές απολύσεις, κι όχι η λήψη αναγκαίων αποφάσεων για την ενίσχυση και την τόνωση της εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο που σήμερα δοκιμάζεται, με αυστηρή προϋπόθεση, βεβαίως, την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Με την παρούσα επιστολή επιτρέψτε μου να αναφερθώ, επιπλέον, σε καίρια ζητήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Έβρου.

Πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με βάση την οποία επιστρέφονται στη χώρα μας δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα) ύψους περίπου 466 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για μη σωστή χορήγηση των ενισχύσεων κατά τα έτη 2009-2012 και για λανθασμένη εφαρμογή του ορισμού του βοσκότοπου.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 οργανωμένα και με επιμονή διεκδίκησε την επιστροφή των προστίμων. Προσπάθεια η οποία σήμερα απέδωσε. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα φροντίσετε τα χρήματα αυτά να αποδοθούν άμεσα στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων της χώρας μας οι οποίοι τα δικαιούνται.

Παράλληλα, στις 03 Απριλίου κατέθεσα ερώτηση σε εννιά διαφορετικούς Υπουργούς ζητώντας και προτείνοντας άμεσα μέτρα για την ενίσχυση και τη θωράκιση του Νομού Έβρου. Μεταξύ των όσων κατέθεσα τότε, πρότεινα και τη λήψη σειράς μέτρων για την ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στον Έβρο όπως:

– Άμεση απόδοση των ενισχύσεων από τις ζημιές του 2018 στον Έβρο σε παραγωγούς σιτηρών και βάμβακος.

– Αποζημίωση σε όλους τους παραγωγούς που για το διάστημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και της ζώνης απαγόρευσης που έθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

– Επίδομα 800 ευρώ για παραγωγούς και εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.

– Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ

– Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό

– Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν.

– Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από κρατικές δομές νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιόλαδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας  κ.ά

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε απαντήσει στα προτεινόμενα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων στον Έβρο, ούτε και έχετε λάβει αντίστοιχα μέτρα στήριξης του κλάδου. Δεν έχετε απαντήσει ούτε στα αιτήματα που έχουν καταθέσει οι φορείς του Έβρου. Κι αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεων και των προτεραιοτήτων που έχετε ως Κυβέρνηση.

Με εκτίμηση,

Η Βουλευτής Έβρου

Αναστασία Γκαρά

ΠΗΓΗ