Τον κίνδυνο να ακυρωθεί το έργο κατασκευής του οικολογικού πάρκου των 220 στρεμάτων στον Φαληρικό Όρμο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Δύναμη Ζωής, με αφορμή την απόφαση της Περιφερειάκης Αρχής να αγνοήσει την υπάρχουσα μελέτη, η οποία ήταν έτοιμη από τον Αύγουστο του 2019 και αντί της δημοπράτησης, να αναθέσει την «εκπόνηση μιας αχρείαστης μελέτης...η οποία θα καθυστερήσει τουλάχιστον 4 χρόνια το έργο».
Η Δύναμη Ζωής αναφέρει ότι το πάρκο που αφορά σε τμήμα της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, «ένα εμβληματικό έργο υπερτοπικής σημασίας, που ξεκινήσε και δημοπράτησε ταχύτατα τον Οκτώβριο του 2016 την Α’ φάση του, η διοίκηση της Δύναμης Ζωής και τώρα ολοκληρώνεται αυτή η φάση (αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, δημιουργία της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος, σύνδεση της πόλης με το πάρκο και τη θάλασσα, μέσω των δύο μεγάλων πεζοδιαβάσεων, κ.α.).
«Και ενώ όλα ήσαν έτοιμα για τη Β’ φάση, δηλαδή τη δημοπράτηση της διαμόρφωσης του νέου αναγλύφου της περιοχής και το σύνολο της υποδομής του Οικολογικού Πάρκου, η σημερινή διοίκηση 'φρενάρει' το έργο», αναφέρει η παράταξη της πρώην περιφερειάρχη Ρ. Δούρου.
Η παράταξη χαρακτηρίζει «αστείες» τις δικαιολογίες που επικαλείται η διοίκηση «για να βαλτώσει» το έργο, σημειώνοντας: «Επικαλούμενη υποκριτικά δήθεν ανάγκη... βελτίωσης της υπάρχουσας μελέτης, ενέταξε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, μια... αχρείαστη διαδικασία: μια νέα μελέτη προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, που σημαίνει μίνιμουμ καθυστέρηση του έργου για τουλάχιστον 4 χρόνια, καθώς μόνο η διαδικασία ανάθεσης διαρκεί πάνω από 2 χρόνια.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επιλογή της - προσθέτει η Δύναμη Ζωής - η διοίκηση της Περιφέρειας επικαλείται αλλαγές σε κανονισμούς στατικών μελετών (που έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις υπάρχουσες μελέτες) αλλαγές στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό (ο οποίος δεν αφορά την προς δημοπράτηση Β' φάση) κ.ά.. Υποκριτικά δε, η διοίκηση δηλώνει ότι αναζητεί πόρους για την χρηματοδότηση του έργου, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι η Περιφέρεια Αττικής με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 285 εκατ. ευρώ σήμερα και, επιπροσθέτως, με ετήσιο καθαρό αποτέλεσμα (έσοδα μείον έξοδα) άνω των 45 εκατ. ευρώ, μπορεί κάλλιστα να καλύψει ένα έργο, το οποίο (μετά τις εκπτώσεις που θα δοθούν) δεν αναμένεται να υπερβεί ως δαπάνη τα 75 εκατ. ευρώ, και μάλιστα σε βάθος τριετίας. Συνεπώς, όχι μόνον από μελετητική άποψη, αλλά ακόμη κι από οικονομική, η Β' φάση των εργασιών στον Φαληρικό Όρμο και η δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου είναι πλήρως καλυμμένη. Οι ισχυρισμοί της διοίκησης, ότι τάχα αναζητά χρηματοδότηση, είναι αβάσιμες δικαιολογίες, που δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής και δύσκολα κρύβουν την πραγματική στόχευση της διοίκησης: να υπονομεύσει αυτό το εμβληματικό έργο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις