Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης βρέθηκε με τα μέλη του Συλλόγου ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα που απασχολούν τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής.
Ο κ. Μωραΐτης έθιξε καταρχάς το θέμα της μειωμένης τιμής της βρώσιμης ελιάς που πιέζει τα εισοδήματα των παραγωγών σε μια περίοδο που κλείνονται εμπορικές συμφωνίες εντός και εκτός Ελλάδας.
Ο Βουλευτής σημείωσε ότι “οι τιμές συμπιέζονται ακόμα περισσότερο από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές από Αίγυπτο – Τυνησία – Χιλή – Τουρκία σε χαμηλότερη τιμή, και κυρίως σε χαμηλότερη ποιότητα και την εκτεταμένη ελληνοποίηση του προϊόντος, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών αγορών-συμβολαίων για τους Έλληνες παραγωγούς”.
Στη συζήτηση αναδείχθηκε, ότι φέτος το προϊόν είτε είναι στα αζήτητα είτε φεύγει κοψοχρονιά. Στο Μεσολόγγι, μια περιοχή που δίνει “το μεγαλύτερο μέρος ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα, εκεί που πήγαινε ν’ ανοίξει ξανά η ζήτηση πριν δυο μήνες και έγιναν φορτώσεις από αποθήκες, η υγειονομική κρίση ανέτρεψε τα πράγματα και δημιούργησε πρόσθετες δυσχέρειες σε μια παραγωγική ομάδα, που ειδικά φέτος έχει μείνει χωρίς εισόδημα, λόγω των εξευτελιστικών τιμών”.
Ο κ. Μωραΐτης στη συνέχεια επεσήμανε τη σημασία που έχει η Ελιά Καλαμών για την περιοχή. “Η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο στις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών. Η αξία των εξαγωγών ξεπερνά τα 300€ εκατομμύρια και το μεγαλύτερο μερίδιο προέρχεται από τις ελιές Καλαμών. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας παράγει το μεγαλύτερο μερίδιο της ποικιλίας και έχει συμβάλει καθοριστικά και διαχρονικά στην αύξηση των εξαγωγών, αποφέροντας έσοδα στη χώρα άνω των 200€ εκατομμυρίων”.
Σχετικά με την διάθεση του προϊόντος σε καλές τιμές και την σταθερή αξία των εξαγωγών, ιδιαίτερα στις τρίτες χώρες ΗΠΑ, Κίνα και Σινγκαπούρη που είναι οι πρώτοι προορισμοί των προϊόντων της ΕΕ, ο κ. Μωραΐτης σημείωσε την αξία της συνεργασίας των παραγωγών και την ενίσχυση της κουλτούρας των συλλογικών σχημάτων. “Η πρακτική σταθερής τιμής ακολουθείται στην Ισπανία με συνεννόηση παραγωγών και βιομήχανων, ώστε να προετοιμαστούν οι φορείς κάθε χρόνο για τη νέα εμπορική περίοδο”, επεσήμανε ο κ. Μωραΐτης. “Αυτό δε γίνεται αυτόματα, αλλά με τη θεσμική εκπροσώπηση των ελαιοπαραγωγών, μέσω των ομάδων παραγωγών τους”, σημείωσε.
“Με τη σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, θα μπορέσετε να πετύχετε καλύτερη οικονομία κλίμακος, υψηλότερη τιμή στο προϊόν και μειωμένες τιμές στις εισροές. Μπορείτε να επωφεληθείτε από τα Προγράμματα της ΕΕ και να κλείσετε συμφέρουσες συμβάσεις με τους προμηθευτές”.
Σχετικά με την αναβολή για το Δεκέμβριο της συζήτησης στο ΣΤΕ της προσφυγής που έχει καταθέσει ο ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης) για την ακύρωση της υπουργικής απόφασηςπου αφορούσε τα συνώνυμα της ποικιλίας ελιάς καλαμών ο κ. Μωραιτης δήλωσε“ότι παρατείνεταιη εκκρεμότητα σε ένα θέμα που η Κυβέρνηση φέρνει την ευθύνη και θα μπορούσε να έχει λύσει έγκαιρα και αποτελεσματικά”.
Τέλος, ένα από τα θέματα που συζητήθηκε είναι οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή. “Φέτος αγρότες και γεωπόνοι βλέπουν μειωμένη παραγωγή στην ελαιοκομία και δραματική μείωση των εισοδημάτων τους. Θα φανεί τις επόμενες μέρες ποιο θα ναι το μέγεθος της καταστροφής της παραγωγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων επηρέασαν αρνητικά την καρπόδεση των ελαιόδεντρων”, και πρόσθεσε “ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά που μπορεί να δούμε στη φετινή ελαιοκαλλιέργεια, με τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών κατά την καρπόδεση και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις άμεσα για την καταβολή αποζημίωσης είτε από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων είτε από το πρόγραμμα de minimis της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Η στάση της Κυβέρνησης – Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
“Η αναβλητικότητα της Κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος πιέζει αφόρητα παραγωγούς και μεταποιητές”. “Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι οι προκλήσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους στην παρούσα συγκυρία είναι: η συγκράτηση εισοδημάτων, η στήριξη της παραγωγικής δύναμης, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, η ανάκαμψη των εξαγωγικών δυνατοτήτων”.
Οι πληττόμενες αγροτικές επιχειρήσειςαγρότες και συνεταιρισμοί καλύπτονται πλήρως από τα βασικά μέτρα του Μένουμε Όρθιοι: από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους, τις προβλέψεις του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης, τα επιπλέον άμεσα μέτρα ύψους 300 εκ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις