Καρασμάνης: Ας μη διαστρεβλώνουν λοιπόν κάποιοι τα λεγόμενά μου για τα βοσκοτόπια

Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό, αυτό που επιχείρησε στέλεχος της  αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Να διαστρεβλώσει τα λεχθέντα στη Βουλή από τον πρώην Υπουργό Γιώργο Καρασμάνη για τον ορισμό των βοσκοτόπων, κατά την πρόσφατη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Γιώργος Καρασμάνης, ουδέποτε ανέφερε – και αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής – «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε να ερμηνεύσει έναν νόμο που κάναμε τον Δεκέμβριο του 2014» δηλαδή τον Νόμο 4315/2014, και ότι «βάση αυτού του Νόμου ήρθε η δικαίωση της Ελλάδας για τα βοσκοτόπια  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Μόνον αδαής περί τα ευρωπαϊκά πράγματα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Διότι είναι αδύνατον ένας εσωτερικός νόμος χώρας  - μέλους να αποτελέσει βάση για τη λήψη απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτό που είπε ο Καρασμάνης – καταγεγραμμένο επί λέξει στα πρακτικά της Βουλής – ήταν ότι «ο ορισμός για τα βοσκοτόπια άλλαξε επί της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ με τον Κανονισμό 1307/2013» Και πρόσθεσε ότι, «βάσει αυτού (του Κανονισμού 1307/2013) προχωρήσαμε τον Δεκέμβριο του 2014 στην ψήφιση του νόμου 4315 προσθέτοντας τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις και στην Εθνική μας νομοθεσία». Αυτό αποδεικνύεται αν κάποιος θελήσει να διαβάσει το άρθρο 4 του Κανονισμού 1307/2013, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2015, όταν ξεκίνησε και η Νέα ΚΑΠ 2014-2020, και περιέχει διευρυμένο ορισμό της έννοιας των μονίμων βοσκοτόπων.

Ας μη διαστρεβλώνουν λοιπόν κάποιοι τα λεγόμενά του πρώην Υπουργού μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εντυπώσεις αλλά και για να παραπλανούν του κτηνοτρόφους.

Αυτός ο ορισμός (1307/13) αποτέλεσε και  τη βάση των επιχειρημάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να πάρουμε πίσω τα 466 εκατομμύρια -πρόστιμα που είχε πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2008-2012- και ενώ οι κτηνοτρόφοι εισέπραξαν ατόφιες τις ενισχύσεις τους.

Αυτός ο ορισμός (1307/13) αποτέλεσε μεταξύ άλλων και τη νομική βάση πάνω στην οποία βασίστηκε η απόφαση καταπέλτης του Ε. Δικαστηρίου κατά της Ε. Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2020 ώστε να δικαιωθεί η Ελλάδα για το θέμα των βοσκοτόπων. 

Να επισημάνουμε εδώ ότι με τον ίδιο νόμο θεσπίστηκαν και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα μεν προσωρινά στο τέλος του Ιουνίου του 2015 και τα οριστικά στο τέλος του 2015. Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση το «μαύρο» 2015 έστειλε και αυτόν τον σχεδιασμό στις καλένδες του τέλους του 2021.

Για δε τον Κοινοτικό Κανονισμό «Omnibus» του 2017 και τον ισχυρισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι με αυτόν άλλαξε ο ορισμός των βοσκοτόπων να τους επισημάνουμε για άλλη μια φορά τα εξής: Ότι αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το άρθρο 3 του εν λόγω κανονισμού θα διαπιστώσει ότι στην παράγραφο 1 του συγκεκριμένου άρθρου αφού επαναλαμβάνεται ως βασικός κορμός ο ορισμός των μόνιμων βοσκοτόπων με τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις που δόθηκε με τον Κανονισμό 1307/2013, παρέχονται και επιπλέον επεξηγήσεις και διευκρινήσεις με την προσθήκη δύο ακόμη υποπαραγράφων αναφορικά με τη χρήση των ποωδών εκτάσεων ως βοσκοτόπων.

Ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικοί οι κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όταν διαβάζουν κοινοτικούς κανονισμούς και να μην διαστρεβλώνουν την αλήθεια.

Να αναφέρουμε επίσης ότι το πρόβλημα με το σχέδιο δράσης-action plan που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013-2014 ήταν ότι οι κτηνοτρόφοι είχαν απώλεια εισοδήματος την περίοδο εκείνη και ειδικότερα το 2014 χωρίς να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια. Η τότε Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι αυτήν την απώλεια του εισοδήματος θα την αναπληρώσει. Γι’ αυτό και ο Καρασμάνης σήμερα, ζητάει από την ηγεσία του Υπουργείου μέρος από τα 466 εκατομμύρια να δοθούν στους κτηνοτρόφους με δεδομένο ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή μας θα είναι θετική, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση γι’ αυτό και πρέπει να δρομολογήσουμε και τις αποζημιώσεις για τα αμνοερίφια που να ανταποκρίνονται πραγματικά στην απώλεια του εισοδήματος λόγω των συνεπειών από την πανδημία.

Αυτά ζήτησε στη Βουλή ο Καρασμάνης, αυτά έχουν καταγραφεί στα Πρακτικά και οι καλοθελητές ας πάψουν επιτέλους να επιχειρούν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις