Αβάφτιστοι είναι αυτοί που ρυπαίνουν τον Τιταρήσιο;

«Θέλω να πιστεύω ότι όλοι εδώ μέσα, ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, συμφωνούμε πως κανένα ιδιωτικό συμφέρον δεν μπορεί να είναι πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος, πάνω από την προστασία της δημόσιας υγείας, πάνω από την προστασία του νερού, που είναι πηγή ζωής». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, για το μείζον ζήτημα της μόλυνσης των υδάτων του Τιταρήσιου ποταμού.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε αιτηθεί τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ζήτησε να υπάρξει αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου με δημοσιοποίηση των ονομάτων και απώλεια της δυνατότητας να παράγουν ΠΟΠ, όσοι υποτροπιάζουν ρυπαίνοντας με υγρά απόβλητα το ποτάμι.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «πρόσφατα, νομοθετήσαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος, και οι ποινές φθάνουν ακόμη και τις 300.000 ευρώ. Εκεί δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων κάνουν ελληνοποιήσεις. Εδώ έλαβα έναν πίνακα με κάτι γράμματα της αλφαβήτου. Δεν με  διαφωτίζουν. Είναι δέκα περιπτώσεις, αλλά δεν μας βοηθά να κατανοήσουμε, ποιοι είναι. Και στην τοπική κοινωνία ρωτούν, αβάφτιστοι είναι αυτοί, οι οποίοι ρυπαίνουν τον Τιταρήσιο; Δεν έχουν στοιχεία οι επιχειρήσεις αυτές;».

 

Αφαίρεση άδειας ΠΟΠ

Επιπλέον, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρότεινε «επειδή όλοι μιλούν πια, πως πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο και της παραγωγής Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, υπάρχει ακόμη και η ποινή της απώλειας της άδειας ΠΟΠ. Εδώ;». Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν ξέρω εάν εμμένει στη θέση του ο κ. Κόκκαλης, ότι δεν χρήζει αυστηροποίησης το θεσμικό πλαίσιο. Εμένα με ενδιαφέρει να υπάρχουν ποινές, οι οποίες θα λειτουργούν αποτρεπτικά. Το κόστος της παράβασης να είναι υψηλό, προκειμένου να μην προβαίνει σε παράβαση. Εάν είναι της τάξεως των 1.000 ή και των 30.000 ευρώ για κάποιον, ο όποιος τα βλέπει ως “ψίχουλα” αυτά, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και καμία αποτρεπτική ικανότητα.

Άρα και γι’ αυτό είπα να δούμε ξανά το ύψος των προστίμων, την κλιμάκωσή τους και τον μηχανισμό επιβολής τους. Να ξαναδούμε τη δημοσιοποίηση, όχι με στόχο τη διαπόμπευση αυτών που ρυπαίνουν το ποτάμι. Πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής, εάν κάποιος που ρυπαίνει παράγει ένα ΠΟΠ προϊόν και το διαθέτει στην αγορά φθηνότερα από κάποιον άλλον, ο όποιος έχει το κόστος του βιολογικού και αναγκάζεται να βγει με υψηλότερο κόστος στο ράφι του σούπερ μάρκετ με τη φέτα, για παράδειγμα, που μπορεί να παράγει. Δεν πρέπει να το ξέρει ο καταναλωτής και να επιβραβεύει τον έναν ή τον άλλο;».

 

Ψάρια με σκουλήκια…

Ο κυβερνητικός βουλευτής καυτηρίασε ότι γεγονός ότι «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, εδώ και πολλά χρόνια. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τοποθετούμαι δημόσια, να ασκώ Κοινοβουλευτικό Έλεγχο για τα αλλεπάλληλα κρούσματα μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού. Ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του υδροβιότοπου του Τιταρήσιου ποταμού και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Μου λένε κάτοικοι από τα χωριά του πρώην Δήμου Ποταμιάς, όχι μόνο της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, αλλά από τα χωριά του πρώην Δήμου Ποταμιάς -λεγόταν Δήμος Ποταμιάς, μιας και η περιοχή έτσι είναι γνωστή, γιατί είναι παραποτάμια τα περισσότερα από τα χωριά και το ποτάμι αυτό είναι πηγή ζωής για αυτούς- ότι ψάρευαν στα νερά του ποταμού. Ψάρευαν ψάρια, κάτοικοι από το Βλαχογιάννη, από το Αμούρι, από το Μεσοχώρι, από τη Μαγούλα, από το Δομένικο, από τη Συκιά, αλλά και από το Δαμάσι και τον Τύρναβο. Σήμερα, τα ψάρια αυτά, επειδή ακριβώς τα νερά του ποταμού μολύνονται, δεν είναι βρώσιμα, δεν τρώγονται, έχουν σκουλήκια όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι».

 

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις;

Ο Λαρισαίος βουλευτής εξέφρασε τη λύπη του «διότι το έγκλημα αυτό το οικολογικό, δεν έχει απασχολήσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αναρωτιέμαι, η GREENPEACE, η WWF-HELLAS, αγνοούν την ύπαρξη του Τιταρήσιου ποταμού, και το γεγονός ότι τόσα χρόνια στον τοπικό τύπο, στο Κοινοβούλιο με κοινοβουλευτικό έλεγχο αναδεικνύεται το πρόβλημα; Θέλω να πιστεύω ότι η αποψινή συνεδρίαση θα ενεργοποιήσει και τα ανακλαστικά των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το διαρκές αυτό έγκλημα που συντελείται στον Τιταρήσιο ποταμό».

 

Λίμνη με… τυρόγαλο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόσθεσε ότι «οι πολίτες είναι πλέον καχύποπτοι σε βαθμό τέτοιο που τις τελευταίες μέρες είδε στον τοπικό μας τύπο το φως της δημοσιότητας άρθρο με τίτλο “η ρύπανση του Ελασσονίτη και το φράγμα Αγιονερίου” -είναι ένα ημιτελές φράγμα στο Αγιονέρι. Και ο αρθρογράφος φτάνει στο σημείο να συνδέει τη μη ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Αγιονερίου με τη ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού με υγρά απόβλητα -τυρόγαλα λέει η τοπική κοινωνία- και ότι το φράγμα δεν ολοκληρώνεται γιατί θα είναι εμφανές σε όλους το οικολογικό έγκλημα, ενώ τώρα ευελπιστούν με τη ροή του νερού και ιδιαίτερα όταν βρέχει ότι φεύγουν τα τυρόγαλα, τα υγρά απόβλητα και δεν μένουν τα πειστήρια του εγκλήματος».

 

Αν επίορκοι;

Ο κυβερνητικός βουλευτής καυτηρίασε το γεγονός ότι σύμφωνα με απάντηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας «δεν υφίσταται συγκεκριμένο μοντέλο υποβολής προστίμου με αποτέλεσμα οι κρίσεις να γίνονται υποκειμενικά. Αντιλαμβάνεστε εάν ένας δημόσιος λειτουργός, ένας υπάλληλος είναι επίορκος τι εισήγηση θα κάνει στον Περιφερειάρχη αν το μοντέλο υποβολής προστίμου είναι υποκειμενικό;». Επιπλέον, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι το Σώμα Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος ομολογεί ότι έχει να κάνει ελέγχους εδώ και δέκα χρόνια στον Τιταρήσιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν παρακολουθεί κανείς ούτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τη δημοσιότητα που παίρνουν κατά καιρούς καταγγελίες δημοτικών αρχών, της Περιφέρειας που κάνει ελέγχους ή των Βουλευτών που ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, της κοινωνίας, εν τέλει, των ενεργών πολιτών που διαμαρτύρονται;».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις