Στην ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, που δυστυχώς δεν έγιναν στην περίοδο των μνημονίων, σε αντίθεση με «εμμονές που βαφτίστηκαν μεταρρυθμίσεις» αλλά αποδείχθηκαν «πομφόλυγες», όπως η επιμήκυνση της διαρκείας ζωής του φρέσκου γάλακτος, αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του, κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «με αφορμή την τοποθέτησή μου στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανάγκη ενός “μεταρρυθμιστικού ανέμου” στη δικαιοσύνη, είδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του κ. Πικραμμένου, αλλά και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Πλιώτα, για την ανάγκη ουσιαστικής αξιολόγησης και των δικαστών για την προαγωγή τους. Την ανάγκη, δηλαδή, να περάσουμε σε ένα άλλο στάδιο που δεν θα αρκεί μόνο η επετηρίδα.
Το λέω αυτό, διότι, δυστυχώς, στα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δεν υπήρξαν σοβαρά μεταρρυθμιστικά βήματα στον τομέα της δικαιοσύνης, ενώ σε άλλους τομείς, υπήρξαν εμμονές σε αλλαγές που “βαφτίστηκαν” μεταρρυθμίσεις. Εν προκειμένω, είναι γνωστή η ιστορία της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος που παρουσιάστηκε από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ως οι “πλάκες του Μωϋσέως”, ως μεγάλη μεταρρύθμιση! Θυμούμαι, εν είδει πολεμικών ρεπορτάζ, δημοσιογράφους να προαναγγέλλουν ότι έτσι θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος στο ράφι. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε και νομίζω ότι όσοι πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ, οι γονείς για να αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους, ξέρουν αν έπεσε η τιμή ή όχι. Η λεγόμενη μεταρρύθμιση αποδείχθηκε μία “πομφόλυγα” και πραγματικά με ικανοποίηση βλέπω ότι αυτό αρχίζουν να το λένε κάποιοι και δημόσια, τολμούν να το πουν δημόσια και αρκετοί συνάδελφοι. Προχθές είδα την ερώτηση του συναδέλφου βουλευτή Ιωαννίνων του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση, ζητώντας να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Μάλιστα -θα έλεγα πλειοδοτώντας στην προηγούμενη πρόταση, όπου το φρέσκο γάλα ήταν διάρκειας 5 ημερών- ζητά το γάλα το οποίο παστεριώνεται στους 71 βαθμούς κελσίου να είναι τεσσάρων ημερών, όπως, αρχικά είχε θεσπιστεί το φρέσκο γάλα. Μακάρι να είναι μια αφορμή ενός ουσιαστικού διαλόγου για να δούμε αν η τότε λεγόμενη μεταρρύθμιση πέτυχε ή απέτυχε και τι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να κάνουμε. Αλλά επανερχόμενος στα καθ’ ημάς, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο που συζητούμε αν και θεωρείται τεχνικό σε μεγάλο μέρος, έχει τομές. Έχει ρυθμίσεις που δείχνουν ότι διέπεται από μεταρρυθμιστική “αύρα”, όπως είναι η καθιέρωση των τμημάτων τα οποία θα εκδικάζουν με ταχύτερους ρυθμούς υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος, που αφορούν διενέξεις για την ενέργεια, για τις τηλεπικοινωνίες, για τον ανταγωνισμό. Όπως, επίσης σημαντική είναι και η δημιουργία για πρώτη φορά υπηρεσίας στατιστικών δεδομένων για την δικαιοσύνη, διότι, χωρίς στατιστικά δεδομένα, είναι δύσκολο να κάνει κανείς σχεδιασμό πολιτικών στον χώρο της δικαιοσύνης».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις