Σ.Φάμελλος: Για το σχέδιο Μητσοτάκη για τη Δ.Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη

«Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι η απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος έως το 2050, αλλά η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν το σχέδιο της κυβέρνησης για τις λιγνιτικές περιοχές δεν αναφερόταν και δεν επηρέαζε τόσες ανθρώπινες ζωές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοίο, είναι όμως τραγικό. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Μουσουρούλη, συντονιστή εκ μέρους της κυβέρνησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των  λιγνιτικών περιοχών, κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία, για τη δημιουργία πλατφόρμας όπου οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών θα καταθέτουν τις απόψεις τους για την απολιγνιτοποίηση είναι αποκαλυπτικές» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο kozani tv, την περασμένη Παρασκευή.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δέκα μήνες μετά την κούφια εξαγγελία απολιγνιτοποίησης του κυρίου Μητσοτάκη από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δύο χρόνια μετά τη διαβούλευση που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει σχέδιο και ζητάει τώρα τη γνώμη των πολιτών! Η διαδικασία μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών με ευθύνη των κυρίων Μητσοτάκη-Χατζηδάκη προχωράει με εξωφρενικά αργή ταχύτητα ή μάλλον πάει προς τα πίσω, αφού ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο. Η μετάβαση τελικά θα είναι βίαιη και άδικη, χωρίς σχέδιο ανάπτυξης και εργασίας για τις λιγνιτικές περιοχές και θα οδηγήσει σε ανεργία, φτώχεια και μη αποκατεστημένα λιγνιτικά πεδία.

» Είναι τραγικό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποτιμά σε τέτοιο βαθμό τις ανάγκες των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών και το μέλλον τους, κάτι που εκφράστηκε και στην πρόσφατη δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Bild, με τον Πρωθυπουργό να λέει κυνικά ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Ο κ. Μουσουρούλης, ως συντονιστής, οφείλει να δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση για το πώς και που θα βρει δουλειά το 45% περίπου των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που εξαρτάται από τη ΔΕΗ, και αυτό πρέπει να έχει λυθεί μέχρι το 2023. Αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό ερώτημα και για αυτό το πρόβλημα δεν έχει γίνει τίποτα».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε στοιχεία που αποδεικνύουν τη μείωση του μεριδίου προμήθειας της ΔΕΗ πάνω από 1% ανά μήνα, ποσοστό που είναι ιδιαιτέρως αυξημένο στους καταναλωτές της λεγόμενης μέσης τάσης, επαγγελματίες και βιοτέχνες με υψηλές καταναλώσεις, τους οποίους η ΔΕΗ «έχασε» από τις αρχές του έτους. Τόνισε ότι το σχέδιο του κυρίου Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ είναι η αποδυνάμωσή της, η απώλεια πελατών και η μείωση του παραγωγικού της δυναμικού, ένα σχέδιο που βρίσκεται  σε αντίθεση με τον αναπτυξιακό ρόλο της εταιρείας που αποτελούσε πάντα βραχίονα της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την παραγωγική βάση της χώρας. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει σχέδιο ούτε για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε από αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και υψηλό ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απολιγνιτοποίησης της χώρας, ακόμη και αύριο, όπως είπε, αρκεί όμως να υπάρχει σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και ένα σχέδιο με βασικούς άξονες την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ενέργεια σε χαμηλές τιμές και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές. Αναρωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ, αφού το Master Plan Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών που θα ήταν έτοιμο δεν έχει ακόμη κατατεθεί. Δεν έχει αξιοποιηθεί επιπλέον, ακόμα ούτε ένα ευρώ από τα 60 εκατ. του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ετοιμάζουν απλά τις προκηρύξεις για τα μισά από αυτά, για κάτι που είχε περιληφθεί πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο σε Υπουργική Απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι η απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος έως το 2050, αλλά η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής. «Την ίδια συνταγή ακολουθούν και στις ενεργειακές υποδομές όπου, στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο του κυρίου Χατζηδάκη, εισήγαγαν διάταξη για την πώληση ποσοστού του δημοσίου στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), μίας κερδοφόρου εταιρείας με εθνική σημασία που ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγμάτευση και εντός μνημονιακού πλαισίου, κατάφερε να διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο. Εκχωρούν ακόμη το ποσοστό του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου της χώρας σε έναν ιδιώτη, ένα μονοπώλιο με σταθερό έσοδο. Όλα αυτά είναι επιλογές ενάντια στην ενίσχυση του ανταγωνισμού. Το σχέδιο του κυρίου Μητσοτάκη είναι το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών και εταιρειών που είναι κρίσιμες για τη χώρα. Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Η χώρα μας αξίζει να έχει μία προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση». 

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε τέλος ότι: "Πρέπει να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή οικογένεια στη διαμόρφωση κοινών μηχανισμών και κανόνων στον ενεργειακό τομέα, με διαφάνεια και απελευθέρωση της αγοράς. Παράλληλα, η διατήρηση των βασικών αγαθών του νερού και της ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτά. Έχουμε ήδη ανοίξει τα θέματα αυτά και στην Ευρώπη με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες στο πλαίσιο δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής πολιτικής πλατφόρμας συνεννόησης. Και βέβαια η διαδικασία της λειτουργίας και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας πρέπει να αποτελεί στοιχείο της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και να συνδέεται με τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, κάτι που δεν είναι στο σχέδιο και στη στρατηγική της ΝΔ. Από τη μεριά μας, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο νέο μας πρόγραμμα, είχαμε και έχουμε επιλέξει η ενέργεια και το περιβάλλον να έχουν κεντρικό αναπτυξιακό ρόλο".

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις