Φέρνουμε ρυθμίσεις που επιλύουν τα προβλήματά τους ανέφερε η κ.Αραμπατζή.
"Αφουγκραζόμαστε τα αιτήματα των παραγωγών και φέρνουμε νομοθετικές ρυθμίσεις που να επιλύουν τα προβλήματά τους" τόνισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, στην επί της Αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου "Απλοποίηση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις" στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί κατά την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή δεν ήταν παρόν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης που έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Σε υψηλούς τόνους απάντησε στις επικρίσεις αυτές η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή λέγοντας πως σε αντίθεση με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός παραβρίσκεται ο ίδιος σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και δεν εκπροσωπείται από τους γενικούς γραμματείς όπως γινόταν κατά κόρον την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης, τόνισε, ότι ακολουθείται πλήρως ο ΚτΒ, ενώ καταδεικνύοντας το σεβασμό του υπουργείου στις ορθές πρακτικές καλής νομοθέτησης ενημέρωσε το Σώμα ότι ο υπουργός θα καταθέσει και μια τροπολογία που θα αφορά τα γρί - γρί ημέρας αλλά και τις απαλλοτριώσεις στο Καστέλι της Κρήτης.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, επίσης, απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος πλήττεται περεταίρω και από την κρίση της πανδημίας απαριθμώντας ένα προς ένα όλα τα μέτρα της κυβέρνησης που είχαν αποδέκτες τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς της χώρας.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Μάξιμος Συνετάκης, τόνισε πως "το νομοσχέδιο αυτό είναι της πράξης και της εφαρμοσμένης πολιτικής και πίσω από τις "γραμμές" του αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργάζεται επίμονα για τον στόχο της που είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού πλαισίου με παράλληλους κανόνες διαφάνειας".
Για ένα νομοσχέδιο με αποσπασματικές διατάξεις έκανε λόγο η αντιπολίτευση. Η εισηγήτρια της μειοψηφίας, Ολυμπία Τελιγιορίδου ανέφερε πως στο νομοσχέδιο αυτό δεν βρίσκει κανείς ένα κεντρικό αφήγημα που να έχει μια συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει εμπράκτως τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "επικοινωνιακό" και φιλοτέχνησης μιας "εικονικής πραγματικότητας" έξω από τα υπαρκτά καθημερινά προβλήματα του αγροτικού κόσμου που απαιτούν ολοκληρωμένες προτάσεις και λύσεις. Τόνισε μάλιστα ότι εάν σε ευρωπαϊκό επίπεδο περάσουν οι προτάσεις για την γεωργία των χωρών του Βίζεγκραντ αυτό θα είναι καταστροφικό για τους έλληνες αγρότες.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό προσπαθεί να "παίξει με τις εντυπώσεις" και "δεν προσφέρει πρόσθετη αξία" την ώρα που ο αγροτοδιατροφικός κλάδος στενάζει και θέλει ρευστότητα. Ζήτησε από το υπουργείο να φέρει ένα νομοσχέδιο που να έχει κίνητρα, να προωθεί την ευφυή παραγωγή, την πράσινη ανάπτυξη και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον μικρομεσαίο αγρότη που σήμερα δεν έχει δυνατότητα δανειοδότησης. Μια πολιτική, όπως είπε, στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει καταθέσει το κόμμα του.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, υποστήριξε ότι όπως όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, έτσι και αυτό "έχει παροχές για τους μεγάλους ομίλους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων". Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, "δεν αφορά τους μικρομεσαίους αγρότες και τα προβλήματα που τους βασανίζουν αλλά διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως το μονοπώλιο που δραστηριοποιείται στις ιχθυοκαλλιέργειες".
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, μίλησε για ένα ακόμα νομοσχέδιο - συνονθύλευμα διατάξεων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν στηρίζει τον πρωτογενή τομέα σε αντίθεση με τον τουρισμό" και τόνισε πως "ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει επιτευχθεί τίποτα, ειδικά σε θέματα όπως της αύξησης της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων, της δημιουργίας εθνικής τράπεζας σπόρων, της ενίσχυσης των παραγωγών των μικρών νησιών, της καθιέρωσης αλιευτικών ζωνών κ.λ.π".
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει επί της Αρχής το νομοσχέδιο. Επέκρινε το υπουργείο ότι κατέθεσε πολύ βιαστικά αυτό το νομοσχέδιο και δεν έλαβε σοβαρά τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά την διαδικασία της διαβούλευσης. Υποστήριξε ότι η πάταξη της γραφειοκρατίας δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος των κανόνων της ασφάλειας δικαίου. Αύριο, στη μια το μεσημέρι, ορίσθηκε η συνεδρίαση της ακρόαση φορέων, ενώ στην συνέχεια θα διεξαχθεί η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου. Η δεύτερή του ανάγνωση στην Επιτροπή ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ