Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο με την παρούσα του σύνθεση θα είναι πιθανότατα αυτό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εντός του Αυγούστου αναμένεται να προχωρήσει στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθεί ο τρόπος αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τις βασικές θεματικές στις οποίες θα κατευθυνθούν οι κοινοτικοί πόροι, με τους δύο εξ αυτών, την πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό κράτος -για τους οποίους υπάρχει κεντρική κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να τους έχει ήδη προσδιορίσει από το βήμα της Βουλής.
Πρόκειται, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, για ένα «συνεκτικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο, για τη βέλτιστη παραγωγική αξιοποίηση, αλλά και μόχλευση όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων» και είναι βασισμένο στις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καλύπτουν όλες τις πτυχές της οικονομίας και της κοινωνίας, θέτουν συγκεκριμένους στόχους και υποδεικνύουν τρόπους για την κατάκτησή τους. Προτάσσει την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του Α.Ε.Π., την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας, την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών, την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση, την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, αλλά και την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων.
Τους επόμενους δύο μήνες, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, θα γίνει εντατική διαβούλευση και σε επίπεδο Κοινοβουλίου και με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις, με την τελική πρόταση να κατατίθεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
«Μεταμόρφωση της χώρας»
Στο υπουργικό συμβούλιο θα υπάρξει επίσης συγκεκριμένη εξειδίκευση για τα πιο σημαντικά προγράμματα τα οποία η χώρα θα δρομολογήσει και θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς χρηματοδότηση. «Στόχος μας είναι τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν ουσιαστικά, προς όφελος της μακροχρόνιας ανάπτυξης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και θα δοθεί η δυνατότητα να καταρτιστεί ένα «συνολικό σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ μεγάλη εθνική πρόκληση. Το κρίσιμο στοίχημα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν σωστά σε δράσεις με ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε την κρίση σε μία νέα αφετηρία για τη συνολική κατεύθυνση της χώρας και της οικονομίας της σε ένα περιβάλλον που θα εμπνέει και θα αξιοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. Πρώτους από όλα τους νέους μας, προσφέροντας ασφάλεια, καλές δουλειές, φιλόξενη καθημερινότητα και κοινωνική συνοχή».
Άλλα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι, μεταξύ άλλων, οι επιλογές Αντιπροέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας, Αντιπροέδρου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Υποδιοικητή Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και ο διορισμός Προέδρου και μελών Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και επιλογή. Επίσης, η παρουσίαση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας», δικονομικές ρυθμίσεις του ν. 3869/2010, προετοιμασία ετήσιου προγράμματος κωδικοποίησης της νομοθεσίας, παρουσίαση των στοιχείων από το Παρατηρητήριο COVID-19 σχετικά με την αποτίμηση της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, καθώς και η σύσταση θέσεων συνεργατών για άτομα με αναπηρία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις