Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως τους δύο πυλώνες εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και στα ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας γύρω από σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, σε συνέντευξή του στο KONTRA channel, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020.
Ο Πέτρος Κόκκαλης τόνισε το ρόλο της Πράσινης Μετάβασης, μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως μονόδρομο και ζωτικής σημασίας ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Στις προσπάθειες μας στην ΕΕ, ζούμε, αναπνέουμε και εργαζόμαστε για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για την ριζοσπαστική, άμεση και ουσιαστική μετάβαση της κοινωνίας και της οικονομίας.
Επιζητούμε σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο που παράγουμε, που καταναλώνουμε, τον τρόπο που σκεφτόμαστε τη σχέση μας με το περιβάλλον και πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε τις διαταραγμένες σχέσεις μας με τη φύση, με όρους Ανθεκτικότητας, δηλαδή αντοχής απέναντι σε κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις.»
Για την αναβολή κατάθεσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση και τις εν κρυπτώ προετοιμασίες του, αντί μίας ανοιχτής και συμμετοχικής διαδικασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και για την αντίστοιχη έλλειψη διαβούλευσης για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε πως:
«Η χώρα έχει μία μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσει παθογένειες του παρελθόντος και δεν πρέπει να χαθεί. Η νέα ΚΑΠ είναι 19 δισ. για τα επόμενα 7 χρόνια. Δίνεται μία μοναδική ευκαιρία στη χώρα να χαράξει το δικό της σχέδιο, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αλλά η κυβέρνηση κωλυσιεργεί.»
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως τα χρήματα που αναμένει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη νέα ΚΑΠ και το ΕΣΠΑ, ξεπερνούν τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αλλά και ο χρονικός ορίζοντας εκτέλεσης καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συνεννόηση της κυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία, κάτι που όχι μόνο δεν επιδιώκει, αλλά μάλλον απεύχεται.
Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε πως η κυβέρνηση «διαβουλεύεται» εν κρυπτώ, ενώ αν κρίνει κανείς από περασμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως του περιβαλλοντοκτόνου και δασοκτόνου νόμου Χατζηδάκη, δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει καμία συνδιαμόρφωση, συμμετοχή, ή έστω η εκ του νόμου προβλεπόμενη 15νθήμερη διαβούλευση μέσω διαδικτύου και κάλεσε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον πρωτογενή τομέα και τη χώρα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις