Στροφή στην πράσινη οικονομία προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, θεωρώντας ότι η υγειονομική κρίση που διανύουμε έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγης.
Σε τηλεδιάσκεψη υπό την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίστηκε ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν στις παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα για την πράσινη οικονομία.
Υπενθυμίζεται πως το Κίνημα Αλλαγης στις αρχές του φθινοπώρου παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης βάζοντας ψηλά στην ατζέντα την πράσινη οικονομία.
Συγκεκριμένα οι στόχοι είναι:
-Ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050.
-Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
-Μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στην χρήση των τραίνων στις μετακινήσεις και την ηλεκτροκίνηση.
-Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την διαφορετική και ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
-Σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον Τουρισμό. Για να ανθίσουν δίπλα και γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία - όλα με εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.
-Επεξεργασία και εφαρμογή, νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.
-Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων για τις πόλεις.
Στην εισαγωγή της η προεδρος του κόμματος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις