Γ. Βοϊτσιεχόφσκι: Απάντηση για τον παραδοσιακό χαλβά Αγιάσου
Γ. Βοϊτσιεχόφσκι: Απάντηση για τον παραδοσιακό χαλβά Αγιάσου

Η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας για την καταχώρηση του παραδοσιακού Χαλβά Αγιάσου στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) αποκαλύπτει την έλλειψη ενημέρωσης και αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τα αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας. Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε την απάντηση ότι η Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα αίτηση για την καταχώριση της ονομασίας «Παραδοσιακός χαλβάς Αγιάσου», ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), ως προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) ή ως εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος (ΕΠΙΠ).

 

Ο Πολωνός Επίτροπος Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, με αφορμή την ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, αναφέρει αναλυτικά τα ισχύοντα ευρωπαϊκά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα παραδοσιακά προϊόντα και τη στήριξη προς τους Έλληνες παραγωγούς. Το νέο ερώτημα που εγείρει είναι κατά πόσο έχουν ενισχυθεί τα παραδοσιακά αγροτικά ελληνικά προϊόντα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά τα προϊόντα  από την πολύπαθη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη Λέσβο.

 

Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας μας παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και στο ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, σαν να μην τα γνωρίσαμε ποτέ στην Ελλάδα. Επίσης κάνει λόγο ότι για την περίοδο 2014-2020, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θα μπορούσε να είχε ενισχύσει τους Έλληνες παραγωγούς στον αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση στα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Τέλος κάνει λόγο για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) 2014-2020, που στηρίζει τη Λέσβο μέσω έργων κοινωνικής ένταξης και ενεργοποίησης ύψους 39,9 εκατ. EUR.

 

Δυστυχώς η απάντηση του Επιτρόπου μας υπενθυμίζει, για ακόμη μια φορά, ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν φτάνουν στους τελικούς δικαιούχους και ειδικά στα διαμάντια της ελληνικής επαρχίας, τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη αναγνώρισης των ελληνικών προϊόντων και να στηρίζει τον Έλληνα αγρότη. Μάλιστα με τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου πέτυχε την παράταση της παρούσας ΚΑΠ χωρίς μειώσεις έως το τέλος του 2022. Μάλιστα κατά την προσεχή περίοδο προγραμματισμού (2021-2027), ο προϋπολογισμός του ΕΚΤ+ θα αυξηθεί ώστε να συμβάλλει περαιτέρω στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Λέσβος.

 

Επισυνάπτεται η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις