Ο Εμμανουήλ Φράγκος καταγγέλλει ότι τα έξοδα καλλιέργειας αυξάνονται, λόγω των επάλληλων κρίσεων και εν μέρει λόγω των υπερφιλόδοξων "πράσινων" στόχων.
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνει στα ευρωπαϊκά όργανα το θέμα με τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η ελληνική οπωροκηπευτική παραγωγή.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος καταγγέλλει ότι τα έξοδα καλλιέργειας αυξάνονται, λόγω των επάλληλων κρίσεων και εν μέρει λόγω των υπερφιλόδοξων "πράσινων" στόχων, τους οποίους δυσκολεύονται να πετύχουν ιδίως οι αγρότες με μικρούς κλήρους. Η ζήτηση των προϊόντων συνεχώς μειώνεται, λόγω πρωτίστως της παρουσίας προϊόντων τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, τα οποία δεν υπόκεινται ουσιαστικά σε κανέναν έλεγχο, ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μη-ελεγμένων προϊόντων εντός της ΕΕ, τα οποία δύνανται να ελληνοποιηθούν παρανόμως, λόγω των πλημμελών ελέγχων από την είσοδο στα σύνορα μέχρι τον έλεγχο ποιότητας στη Θεσσαλονίκη, όπως συχνά καταγγέλλεται.
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης επισημαίνει στην ερώτησή του, ότι τα ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα τουρκικά προϊόντα καταναλώνονται από Ευρωπαίους πολίτες, την ώρα που τα ευρωπαϊκά προϊόντα παραμένουν απούλητα και σαπίζουν. Επίσης σύμφωνα με το RASFF, υπάρχουν περιπτώσεις με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπου δεσμεύονται και κατάσχονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ελλάδας και Ε.Ε..
Ενόψει των ανωτέρω, ο Εμμανουήλ Φράγκος ρωτά την Επιτροπή:
1) Διατίθενται εργαλεία για εξασφάλιση του ελέγχου ποιότητας του συνόλου των φορτίων εισαγωγών οπωροκηπευτικών, επί παραδείγματι, μέσω του αποτελεσματικού ελέγχου στα σύνορα ή της παρακολούθησης του εισαγόμενου φορτίου, μέχρι την κατάλληλη δειγματοληψία του συνόλου του φορτίου στα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη;
2) Δύναται και προτίθεται να καταθέσει αίτημα ελέγχου αποτελεσματικότητας των ελληνικών τελωνειακών υπηρεσιών;
3) Υπάρχει προοπτική αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου ελέγχου οπωροκηπευτικών, εισαγόμενων από τρίτες χώρες;
Η πρωτοβουλία αυτή του Ευρωβουλευτή για τα Ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα είναι η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Εμμανουήλ Φράγκος είχε μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την αγωνία του για τις επιπτώσεις από τις υπάρχουσες ρωσικές κυρώσεις, όσο και από τις εξελίξεις του BREXIT. Συγκεκριμένα είχε καταγγείλει ότι οι ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών στη Ρωσία, αντικαταστάθηκαν από κινεζικές, αιγυπτιακές, τουρκικές, μαροκινές, λευκορωσικές και αζέρικες. Η σημερινή ερώτηση προσθέτει τον παράγοντα αθέμιτο ανταγωνισμό, με παράνομες πρακτικές και κυρίως τους πλημμελείς ελέγχους στα σύνορα. Η ελληνική οπωροκηπευτική παραγωγή δέχεται αυξανόμενες πιέσεις και χρειάζεται άμεσα στήριξη.