Έλεγχοι στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

Ο Εμμανουήλ Φράγκος μελετά την παρούσα κατάσταση εισαγωγών – εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, με αφορμή δεκάδες καταγγελίες Ελλήνων παραγωγών, που κάνουν λόγο για εξαντλητικούς χημικούς ελέγχους και γραφειοκρατία στις εξαγωγές.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τον εντοπισμό περιπτώσεων υπέρβασης των ορίων χρήσης σε φυτοφάρμακα.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος μελετά την παρούσα κατάσταση εισαγωγών – εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, με αφορμή δεκάδες καταγγελίες Ελλήνων παραγωγών, που κάνουν λόγο για εξαντλητικούς χημικούς ελέγχους και γραφειοκρατία στις εξαγωγές. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι σαπίζουν τα Ελληνικά προϊόντα, ενώ παράλληλα την αγορά έχουν κατακλύσει αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες και κυρίως από την Τουρκία. Επίσης τα εισαγόμενα προϊόντα κατηγορούνται για υπερβάσεις των ορίων χρήσης σε παράνομα φυτοφάρμακα, καθότι στις τρίτες χώρες δεν ακολουθούνται οι αυστηρές διαδικασίες της Ένωσης.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης αναφέρει ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούνται σήμερα από τρίτες χώρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση διέπονται από τον ενοποιημένο κανονισμό ΕΕ 2019/1793, όσον αφορά στον έλεγχο υπολειμματικότητας σε φυτοφάρμακα. Σημειωτέον ότι:

-Για κάθε χώρα εισαγωγής υφίσταται διαφορετική λίστα ελεγχόμενων αγροτικών προϊόντων.

-Κάθε λίστα περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό ειδών προς έλεγχο.

-Κάθε είδος ελέγχεται για συγκεκριμένο αίτιο και όχι καθολικά.

-Κάθε είδος που εμπεριέχεται στην λίστα, ελέγχεται δειγματοληπτικά σε πολύ μικρό ποσοστό.

           

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Διαθέτει αιτιολογική έκθεση αυτής της διαδικασίας;

2) Ποια είναι η διαδικασία τροποποίησης του εγκεκριμένου κανονισμού ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα είδη, αιτία προς έλεγχο και ποσοστό ελέγχου, κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

3) Παραδείγματος χάρη, με ποια διαδικασία θα πρέπει να συμπεριληφθούν ΟΛΑ τα κηπευτικά προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία και να εξετάζονται καθολικά για υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων.

Σημείωση: σήμερα η λίστα περιέχει μόνο την πιπεριά σε ποσοστό 10%