«Η συζήτηση του σχεδίου νόμου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς αυτές τις μέρες υπάρχει έντονη αναστάτωση στους αγρότες της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας από τις ζημιές που προκάλεσαν οι απανωτοί παγετοί. Βαθύ είναι το αποτύπωμα του παγετού στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση»
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι τέκνο της ανάγκης, όπως θα έλεγε και ο ποιητής, ως απότοκο του πρόσφατου μεσογειακού κυκλώνα του ‘Ιανού’, που χτύπησε ανελέητα την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα. Οι ζημιές που άφησε στο πέρασμά του επέβαλαν την αλλαγή των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που καταβάλλονται οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, τα άλλοτε ΠΣΕΑ, στο άκουσμα των οποίων, κύριε Υπουργέ, οι αγρότες δικαίως εξοργίζονται. Λέω ‘δικαίως’, διότι ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, είναι απλήρωτοι αγρότες για ζημιές που υπέστησαν το 2017. Είναι, λοιπόν, αναμφίβολα θετική η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις και φορείς που πλήττονται από θεομηνίες. Η εμπειρία του ‘Ιανού’ υπήρξε διδακτική. Κατά κοινή ομολογία, η πολιτεία επέδειξε τάχιστα, γρήγορα αντανακλαστικά, γεγονός που αναγνώρισε και ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα Φάρσαλα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Σήμερα, το πρότυπο του «Ιανού» γίνεται μπούσουλας, παίρνει τη μορφή νόμου για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών. Επισπεύδονται εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, ενώ καθιερώνεται προκαταβολή, πάγιο αίτημα των αγροτών και για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Θέλω να επικροτήσω, επίσης, την καθιέρωση αποζημιώσεων και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κάτι που δεν συνέβαινε έως σήμερα με τις ενισχύσεις των ΠΣΕΑ. Ευχής έργο θα ήταν, κύριε Υπουργέ, οι αποζημιώσεις αυτές να μην περιορίζονται στο 50% που προβλέπεται στον νόμο, αλλά να ανέλθουν στο 100%, όπως στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και αυτοί υποβάλλονται σε όλες τις δαπάνες και τα έξοδα για την καλλιέργειά τους, η οποία και ασφαλίζεται στον ΕΛΓΑ.
Οι πρόσφατες ζημιές από τον παγετό
Οι ζημιές σε δενδρώδεις -και όχι μόνο- καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, των Τεμπών, της Ελασσόνας, της Αγιάς, των Φαρσάλων και του Κιλελέρ είναι τεράστιες, αγγίζοντας το 100% από τη χαριστική βολή του παγετού της 9ης και 10ης Απριλίου.
Οι ζημιές αυτές βεβαίως καλύπτονται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ και θα αποζημιωθούν γρήγορα και δίκαια, όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε, επί των ημερών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η θεσμοθετημένη κρατική ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ με 30 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, καταργήθηκε η τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων που καθιερώθηκε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πλέον οι αποζημιώσεις δίνονται εφάπαξ στο 100%.
Για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ
Επειδή κατά καιρούς γίνεται συζήτηση για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και την ανάγκη αλλαγής του με επιπλέον κάλυψη ασφαλιστικών κινδύνων, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα.
Πρώτον, η δήθεν αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μια φούσκα. Όπως αποδείχθηκε, η μόνη μελέτη που ζητήθηκε ήταν μια μελέτη βιωσιμότητας του ΕΛΓΑ. Και αυτή η μελέτη της προηγούμενης κυβέρνησης προτείνει, όπως διαβάζουμε στον Τύπο, την αύξηση κατά 25% των ασφαλίστρων που θα πληρώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό ρεπορτάζ της Real News.
Δεύτερον -γιατί εδώ δεν πρέπει να χαϊδεύουμε αυτιά- τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ δεν ‘χαρατσώνουν’ τους αγρότες, όπως ειπώθηκε από Βουλευτή της αντιπολίτευσης. Αν ήταν έτσι, δεν θα υπήρχε η απροθυμία ιδιωτών να εισέλθουν στον χώρο της αγροτικής ασφάλισης. Πιστεύω ότι είναι αναγκαία μια αναλογιστική μελέτη για την ένταξη ασφαλιστικών κινδύνων που σήμερα δεν καλύπτονται από τον κανονισμό. Αλλά, να γνωρίζουμε ότι η ένταξη επιπλέον κινδύνων θα συνεπάγεται και αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να ενισχύει πέραν του ορίου που επιβάλλει ο νόμος το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί αλλιώς η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, όπως στο παρελθόν με το λεγόμενο ‘πακέτο Χατζηγάκη’.
Τέλος, θέλω να χαιρετίσω την επέκταση και για φέτος της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες και τους αλιείς, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα ιατρικά είδη που χρειάζονται οι συμπολίτες μας, οι συνάνθρωποί μας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπράκτως αποδεικνύει εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών την κοινωνική της ευαισθησία στηρίζοντας τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δημιουργεί έναν ευέλικτο μηχανισμό αντιμετώπισης θεομηνιών και εκτίθενται βαρύτατα όσοι δεν το υπερψηφίζουν».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις