Από την περασμένη χρονιά, με το ξεκίνημα της πανδημίας, ο χώρος του τουρισμού και της εστίασης, δυο παράλληλοι κλάδοι, βρίσκονται σε μια αγωνιώδη και αβέβαιη κατάσταση για το μέλλον τους. Τα προβλήματα βέβαια είναι συσσωρευμένα και από την οικονομική κρίση, επιδεινώθηκαν όμως από την πανδημία και τον τρόπο αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, όχι μόνο στους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού αλλά και στις επιχειρήσεις και κυρίως στις μικρές, μικρομεσαίες καθώς και στις 12μηνης λειτουργίας (κάθε μήνα σημείωναν αρνητικά αποτελέσματα λόγω της απαγόρευσης επικοινωνίας με άλλους νομούς).
Σε σχέση με τις προηγούμενες καλές χρονιές οι αφίξεις έχουν μείωση πάνω από 60% και ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί περισσότερο από 65%.
Έτσι το ζητούμενο απ΄ όλους είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2020 που έφεραν στους δυο κλάδους σ΄αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Πριν την πανδημία βασιζόμασταν στο πανέμορφο ελληνικό περιβάλλον, στις εγκαταστάσεις μας, στις παροχές υπηρεσιών, στον πολιτισμό, στη φιλοξενία, αλλά σήμερα μέσα στην πανδημία χρειάζεται κυρίως να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επισκεπτών στη χώρα μας.
Πρέπει να αποκτήσει η χώρα μας μια ασφαλή υγειονομική εικόνα στον ανταγωνιστικό χώρο του εγχώριου αλλά και του παγκόσμιου χάρτη. Πρέπει να καθιερωθεί σαν ασφαλής τουριστικός προορισμός συνολικά όλη η χώρα και όχι να οριοθετείται από τον κ. Θεοχάρη σε εκείνους που μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη οι Βρετανοί τουρίστες και να καταδικάσει άλλους σε ρυθμούς ολικού lockdown! Τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, αλλά και τους επαγγελματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στους «απαγορευμένους» προορισμούς, άραγε τους σκέφτηκε;
Η κατάσταση είναι δύσκολη με τόσους νεκρούς και τόσους διασωληνωμένους και επιβαρύνεται με τους λίγους εμβολιασμούς και με τον όχι καλό προγραμματισμό τους. Με την κυβέρνηση να μην προσλαμβάνει το απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό για να δώσει λύση με ότι αυτό συνεπάγεται.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι όσους ασχολούνται με τους δυο κλάδους πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό καθώς και στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών.
Εκείνο επίσης που χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής είναι να υπάρχουν ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλά στις πύλες εισόδου με έλεγχο με rapid test, αν είναι εμβολιασμένοι, πλαίσιο ιχνηλάτησης, μακάρι να προχωρήσει και το πιστοποιητικό covid 19 όπως το παλέψανε οι ευρωβουλευτές μας, να περιέχει δηλαδή όλη την υγειονομική ταυτότητα του τουρίστα ώστε με ασφάλεια να εισέρχεται στην χώρα μας.
Για την περιοχή μας, που βασίζεται κυρίως στον οδικό τουρισμό, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να γίνεται ο έλεγχος στις πύλες εισόδου και να αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας των ελέγχων μιας και έχουμε αύξηση του οδικού τουρισμού. Πρέπει να πάρει πίσω την απόφαση το Υπουργείο για το κλείσιμο του Μεθοριακού Σταθμού της Νυμφαίας διότι θα επηρεάσει δραματικά την τουριστική κίνηση δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Στην κρίσιμη αυτή τουριστική περίοδο επιβάλλεται η λειτουργία και αυτής της πύλης εισόδου για διέλευση τουριστών, τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα. Βλέπουμε πάλι απουσία σοβαρού σχεδιασμού και για την παρούσα τουριστική περίοδο...
Είναι μεγάλη η αγωνία αυτοί οι δυο κλάδοι να σταθούν στα πόδια τους ώστε να μπορέσουν να έχουν και οι απασχολούμενοι στους τομείς αυτούς εργασία.
Ο Τουρισμός παράγει το 13% του ελληνικού ΑΕΠ και οι εργαζόμενοί του, φτάνουν περίπου το 26% της συνολικής απασχόλησης.
Για να κλείσουν οι πληγές σε αυτό τον τομέα της οικονομίας το κόμμα μας προτείνει:
Α) Στο υγειονομικό σκέλος
1. Ενίσχυση του ΕΣΥ
2. Αξιόπιστη ιχνηλάτιση
3. Εκτεταμένο testing στους προορισμούς
4. Εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των εργαζόμενων στον τουρισμό.
5. Πρέπει να «πρασινίσουμε» για να ανοίξουμε ουσιαστικά, ώστε να νιώσουν οι ταξιδιώτες ασφαλείς για να έρθουν
6. Ορθολογικά πρωτόκολλα, καθώς δεν υπάρχουν για μια σειρά από τουριστικές δραστηριότητες.
Β) Στήριξη επιχειρήσεων – εργαζομένων
1. Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα
2. Ενίσχυση της ρευστότητας και μέτρα για το ιδιωτικό χρέος, στηρίζοντας με άμεσα μέτρα ρευστότητας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καλύπτοντας παράλληλα μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
3. Ενα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για όλους, για να αναπληρωθούν σε έναν βαθμό οι τεράστιες απώλειες από τον εξωτερικό τουρισμό, αλλά και να κινηθεί και η οικονομία.
4. Στήριξη εργαζομένων, επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας
5. Να διαγραφεί του πανδημικού χρέους κατά 40 ή 60 % (σε δημόσιο και τράπεζες) και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί με 120 δόσεις.
6. Οι άνθρωποι που από το 2019 έως σήμερα που είναι χωρίς δραστηριότητα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά.
7. Νέο πτωχευτικό κώδικα με επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας
8. Γενναίο «κούρεμα» των οφειλών προς το δημόσιο (Φόρο εισοδήματος – εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, Τέλος επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές)
9. Ως μόνιμα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας προτείνονται με βάσει την κίνηση του 19 ρύθμιση για πέντε έτη.
10. Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες
11. Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
12. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% τουλάχιστον για φέτος.
Η κυβέρνηση επιτέλους να περάσει από τις επικοινωνιακές ανακοινώσεις στην πράξη, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο εμβολιασμός στις τουριστικές περιοχές καθώς επίσης να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον πληθυσμό. Να μην χαθεί και η φετινή τουριστική περίοδος. Η Δημόσια Υγεία και η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, δεν μπορεί να στηρίζεται στην Επικοινωνία.
Ρούλα Σουρλαντζή - Ζαχαράκη
Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, υπεύθυνη του Τμήματος Τουρισμού
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις