«Αναμφίβολα πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αφορά ένα τεράστιο τμήμα της κοινωνίας μας, στην ουσία όλους όσοι έχουν ζώα συντροφιάς, κυρίως σκύλους και γάτες. Αλλά εμμέσως αφορά εν γένει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, υπό την έννοια ότι στόχος είναι η ανάπτυξη μιας διαφορετικής φιλοζωικής κουλτούρας, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από δυσάρεστες και επώδυνες ενίοτε συμπεριφορές προς τους τετράποδους φίλους μας». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εισηγητική του ομιλία στην έναρξη της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή που προεδρεύει του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς».
Συνεισφορά ζώων συντροφιάς στην ψυχική υγεία
Ο Θεσσαλός πολιτικός, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, υπογράμμισε ότι «πέρα από άλλες ικανότητες φύλαξης ή εξόντωσης τρωκτικών -που ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στο παρελθόν- η συνεισφορά των ζώων συντροφιάς στην ψυχική υγεία του ανθρώπου είναι ανεκτίμητη. Η αφοσίωση στους ανθρώπους που τα φροντίζουν, η ανυστερόβουλη αγάπη τους, γεμίζουν με χαρά και ηρεμία μικρούς και μεγάλους. Αυτή η ιδιαίτερη σχέση και η προσφορά των ζώων τα αναβίβασε σε κάποιους αρχαίους πολιτισμούς ακόμη και σε ένα επίπεδο ιερότητας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν θα ήταν σχήμα λόγου αν λέγαμε ότι και ο σύγχρονος πολιτισμός μας κρίνεται ως προς το ποιοτικό του περιεχόμενο από τη στάση που τηρούμε οι άνθρωποι απέναντι στα ζώα.
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας βάρβαρες συμπεριφορές εναντίον ανυπεράσπιστων σκύλων ή γατιών, που δολοφονούνται, ενίοτε με μαρτυρικό τρόπο. Ούτε οι γάτες είναι “εφτάψυχες” για να βασανίζονται από κάποιους που βγάζουν επάνω τους αρρωστημένα ένστικτα, ούτε τα σκυλιά πρέπει να είναι καταδικασμένα σε “σκυλίσια ζωή”. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να εκλείψουν δια παντός».
Εξάπλωση των αδέσποτων
Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να εκλείψει -και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε- η αδιαφορία στην εξάπλωση των αδέσποτων. Ιδιαίτερα όταν η κατάσταση αυτή οφείλεται στην εσκεμμένη απομάκρυνση από τους ιδιοκτήτες τους. Οι εικόνες με τα σκυλάκια και τα γατάκια που αφήνονται στη τύχη τους, γιατί οι ιδιοκτήτες τους βαρέθηκαν να ασχολούνται, είναι γροθιά στο στομάχι και θέαμα ανάρμοστο σε μια κοινωνία που θέλει να θεωρείται προοδευμένη. Πρόσφατα, αγέλη αδέσποτων σκύλων έγινε φόβος και τρόμος για τους ηλικιωμένους κατοίκους σε χωριό της Λάρισας που φοβόντουσαν, όπως γράφτηκε, να κυκλοφορήσουν στους δρόμους του οικισμού.
Όπως είχε επισημάνει ο γνωστός διανοούμενος Χρόνης Μίσσιος στην ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ για τα ζώα, “Το Βλέμμα”, που προβαλλόταν πριν από χρόνια από την ελληνική τηλεόραση: “Τα ζώα δεν είναι ούτε παιχνίδια για να παίζουμε και ύστερα να τα πετάμε όταν βαρεθούμε, ούτε εργαλείο. Είναι συνταξιδιώτες μας σε αυτόν τον αέναο κύκλο της ζωής και οφείλουμε να σεβαστούμε τα δικαιώματά τους στη ζωή και την προσωπικότητά τους”.
Το νομοσχέδιο που συζητούμε καλείται να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα. Από την προστασία της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και την αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου και κυρώσεων, μέχρι την αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων με την ουσιαστική εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ευελπιστώ ότι στις συνεδριάσεις της Επιτροπής θα ακουστούν πολλές χρήσιμες προτάσεις -όχι μόνο από τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και από τους εκπροσώπους των φορέων της κοινωνίας των πολιτών- σε μια ανοικτή συζήτηση, όπου κάθε συμβολή είναι απαραίτητη».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις