: Επί ΣΥΡΙΖΑ οι αποζημιώσεις καθυστερούσαν έως και 17 μήνες!
«Κατά κοινή ομολογία ο ΕΛΓΑ στα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει δώσει αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, ενώ καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών. Εύλογα οι αγρότες -και ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί- που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου αναμένουν τις αποζημιώσεις σε μια χρονιά που αυξήθηκε δραματικά το κόστος παραγωγής εξαιτίας της διεθνούς εκτίναξης των τιμών στην ενεργεία και τα αγροτικά εφόδια». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στύλιου σε σχετική του ερώτηση.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός σημειώνει ότι «μετά το φαινόμενο των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στην ΠΕ Λάρισας, και συγκεκριμένα στις 14.10.2021, η πολιτεία έσπευσε στην πληγείσα περιοχή μέσω επίσκεψης – αυτοψίας από τους υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, πρόεδρο του ΕΛΓΑ και Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΕΛΓΑ, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Στην επίσκεψη τονίστηκε από τον υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για στήριξή της, τόσο στο κομμάτι των υποδομών, όσο και στο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής.
Μάλιστα, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 14.10.2021 στην Περιφέρεια υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με αφορμή τις μεγάλες ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειες.
Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις-πλημμύρες που σημειώθηκαν το ανωτέρω διάστημα σε βαμβακοκαλλιέργειες, αλλά και σε καστανοκαλλιέργειες, μήλα, αμπελοειδήκ.λ.π., στην Π.Ε. Λάρισας, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 106 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1.833 δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Οι εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν άμεσα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του μηνός Δεκεμβρίου. Μετά το τέλος τους, θα ακολουθήσει η κοινοποίηση των πορισμάτων και εν συνεχεία η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2021.
Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά ακόμη και την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα».