Όπως σημειώνει ο βουλευτής στην επιστολή του, από τη μια μεριά «μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία που πραγματοποιήσατε για απορρόφηση των αποθεμάτων με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό».
Παρέμβαση για να δοθεί παράταση της προθεσμίας για την συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας ως το τέλος Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής στην επιστολή του, από τη μια μεριά «μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία που πραγματοποιήσατε για απορρόφηση των αποθεμάτων με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό» και από την άλλη, «προκειμένου κάθε παραγωγός να έχει τη δυνατότητα στήριξης μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης, οφείλει έως τις 27 Ιανουαρίου 2022 να υποβάλει τιμολόγια πώλησης 150 κιλών ανά στρέμμα». Κατά τον κ. Μαντά, με τον τρόπο αυτό έχει δημιουργηθεί ένας συνδυασμός συνθηκών που οδηγεί πολλούς παραγωγούς να πωλούν το προϊόν τους σε τιμές που προσεγγίζουν τα 50 λεπτά ανά κιλό, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα τιμολόγια πώλησης και να μην διακινδυνεύσουν απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή Μεσσηνίας, «η κατάσταση αυτή φαίνεται να πλήττει ιδιαίτερα όλους όσοι δεν διαθέτουν εισόδημα από άλλες καλλιέργειες, αφού μόνο οι πιο εύρωστοι οικονομικά είναι σε θέση να περιμένουν την ενεργοποίηση της συμφωνίας απορρόφησης», αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το σχετικό ρίσκο απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ενώ όσοι εξαρτώνται περισσότερο από την ενίσχυση, αναγκάζονται να πουλήσουν όσο-όσο και σε πολύ ασύμφορες για αυτούς τιμές.
Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, ο κ. Μαντάς ζητά από τον υπουργό αφενός να υπάρξει «άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος απορρόφησης των αποθεμάτων», με βάση την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου, της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών του κλάδου. Αφετέρου ζητά να δοθεί «παράταση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», ούτως ώστε να «εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται προς την πλευρά των παραγωγών», αλλά και να «δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής σοδειάς και ομαλοποίηση της αγοράς του προϊόντος».