Ζητώντας άμεσες λύσεις αλλά και ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη στάση των εμπλεκόμενων φορέων για τα αγροτικά φωτοβολταϊκα, εμφανίστηκε ο Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ στη βουλή, σε νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Η συζήτηση ξεκίνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, να κάνει δεκτή την πρόταση Μωραΐτη να αντιμετωπίζονται τα φωτοβολταϊκα των αγροτών ως ειδική κατηγορία. Ο κ. Μωραΐτης εξέφρασε την ικανοποίησή του αλλά χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα προχώρησε σε μια συνολική τοποθέτηση για το θέμα. Έκανε λόγο για «συστηματική, εσκεμμένη παραπληροφόρηση και συκοφάντηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών», παρουσιάζοντας στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Μίλησε για «παιγνίδια της ΔΕΗ και των τραπεζών» αλλά και «ελιτιστική αδιαφορία της πολιτείας». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή για την ένταξη των αγροτικών φωτοβολταϊκών σε ειδική κατηγορία, ενώ ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση για τα σχέδια βελτίωσης των καπνοπαραγωγών.
Ο κ. Μωραΐτης υπενθύμισε ότι παλαιότερη δήλωσή του στην οποία υποστήριζε ότι «η δουλειά του αγρότη είναι το χωράφι του και οτι τα φωτοβολταϊκα είναι ένα συμπληρωματικό εισόδημα από το οποίο όμως ο αγρότης δεν πρέπει να αποκλειστεί, ώστε να στηριχτεί και να κάτσει στον τόπο του. Και μάλιστα να τον στηρίξουμε με έναν τρόπο που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά. Σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο είπε ότι από τη στιγμή που οι αγρότες εντάχθηκαν «στήθηκε μια φάμπρικα κατασυκοφάντησης και παραπληροφόρησης από κάποιους που φαντάζονται τον αγρότη κολλημένο στη δεκαετία του 50. Υπήρξε μια προσπάθεια δαιμονοποιήσης από διαφόρους ελιτίστικους κύκλους της πλατείας κολονακίου οι οποίοι είχαν έναν και μοναδικό στόχο και το λέω ξεκάθαρα: Για μια ακόμη φορά την πίτα να την μοιραστούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και κάποιοι κολλητοί. Φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούνται οι αγρότες για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ»
Όμως, όπως σημείωσε ο κ. Μωραΐτης «αυτό δεν σημαίνει ότι πολλοί δεν παρασύρθηκαν» ενώ θύμισε ομιλία του το 2010 όπου είχε τονίσει ότι «η δουλειά του αγρότη είναι το χωράφι του. Τα φωτοβολταϊκα δεν είναι δουλειά, είναι επένδυση με όλα τα ρίσκα που αυτή απορρέει» συνεχίζοντας: «Ένα μεγάλο μερίδιο των αγροτών μπήκε με δανειοδότηση 100%, με επιτόκια11%. Εκεί ακριβώς αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Διότι, σε αυτή την περίοδο της κρίσης, με τις έκτακτες εισφορές, με την πολιτική των τραπεζών και τα παιχνίδια - θα το πω δημοσίως – που έπαιξε η Δ.Ε.Η κόντρα στους αγρότες, αυτή η επένδυση κατέστη ασύμφορη για πολλούς ».
Η πραγματική εικόνα
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε με στοιχεία την πραγματική εικόνα γύρω από τα φωτοβολταϊκα των αγροτών: «Μιλάμε για περίπου, 1.500 αγροτικά φωτοβολταϊκα σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για μόλις το 2,89% του συνολικού όγκου των ΑΠΕ. Για να τελειώνουμε με τους μύθους θυμίζω ότι ο εθνικός στόχος για τα αγροτικά φωτοβολταϊκα ήταν 500 MW μέχρι το 2014 και συνολικά 750 μέχρι το 2020. Τελικά, δέσμευσαν μόνο τα 150 MW. Τα υπόλοιπα μοιράστηκαν στις άλλες κατηγορίες».
«Να μπουν σε ειδική κατηγορία»
Ο κ. Μωραΐτης με ένα γύρο επαφών αλλά και τοποθετήσεων στη βουλή ζητούσε επιτακτικά εδώ και μήνες να ενταχθούν οι αγρότες σε ειδική κατηγορία χαρακτηρίζοντας μάλιστα το εν λόγω αίτημα ως «δίκαιο και αυτονόητο».
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, στην επιτροπή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντάς του ότι «αν αυτό δεν γίνει θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα με τη νέα ΚΑΠ η οποία δίνει βάρος στον ορισμό του ενεργού αγρότη». Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση για τα σχέδια βελτίωσης των επαγγελματιών αγροτών, οι οποίοι έχουν φτιάξει αγροτικά φωτοβολταϊκά. Όπως είπε «αφορά χρήματα από τον δεύτερο πυλώνα τα οποία οι αγρότες και ειδικά οι καπνοπαραγωγοί δικαιούνται»