Η διατήρηση, προστασία και βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων και πολύτιμων οικοσυστημάτων του Δικτύου Natura 2000 πραγματοποιείται πλέον με επιστημονικούς όρους και όχι γραφειοκρατικούς.
Βασικά σημεία της ομιλίας του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής:
Για τα Απάτητα Βουνά:
«Έξι ορεινοί όγκοι της χώρας μας, ο Σμόλικας, η Τύμφη, ο Σάος, ο Ταύγετος, τα Λευκά Όρη και το Χατζή αποκτούν αυστηρή προστασία. Κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει δρόμους σε αυτές τις έξι περιοχές. Κανείς δεν πρόκειται να διαταράξει τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα σε αυτές τις έξι περιοχές. Κανείς δεν πρόκειται να χτίσει. Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην Ευρώπη για την προστασία της βιοποικιλότητας. Το πρόγραμμα θα διευρυνθεί. Ήδη συλλέγουμε στοιχεία για άλλα 55 οριοθετημένα αδιατάρακτα φυσικά τοπία σε βουνά. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε ένα δίχτυ προστασίας και για τη θάλασσα».
Για τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.:
«Η δημιουργία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι μια ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση. Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά fake news για τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Ας δούμε τώρα τους μύθους και τις αλήθειες!
Για ποιο λόγο φτιάξαμε τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.; Στην Ελλάδα το ένα τρίτο της στεριάς και το ένα πέμπτο της θάλασσας αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura. Την ίδια ώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή απειλή: την κλιματική κρίση, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Η διατήρηση, προστασία και βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων και πολύτιμων οικοσυστημάτων του Δικτύου Natura 2000 πραγματοποιείται πλέον με επιστημονικούς όρους και όχι γραφειοκρατικούς».
Για τα περί κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών:
«Καταργούνται -όπως ισχυρίζονται κάποιοι- οι 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών; Δεν καταργούνται.
Μετά από μελέτη και επιστημονική καθοδήγηση συγχωνεύονται και μετατρέπονται σε 24 Αποκεντρωμένες Μονάδες. Η διαδικασία ενσωμάτωσης έχει ήδη ξεκινήσει με τους πρώτους 143 εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους στις αντίστοιχες Μονάδες. Αύριο 21.1.2022, υπογράφουμε την ενσωμάτωση και των υπολοίπων.
Συστήσαμε τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που έχει ήδη στελεχωθεί με επιστήμονες υψηλού επιπέδου και κύρους και διοικείται από την Πρόεδρο, Καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Παπαδοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Τριάντη. Πρόκειται για δύο επιστήμονες που έχουν εργαστεί στο πεδίο της προστασίας της βιοποικιλότητας και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες των περιοχών Natura».
Για τους εργαζόμενους στις Μονάδες Διαχείρισης:
«Έως σήμερα, οι 330 εργαζόμενοι των πρώην Φορέων Διαχείρισης, παρέμεναν συμβασιούχοι και καρδιοχτυπούσαν αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους. Αρκετοί εξ αυτών εργάζονταν ως συμβασιούχοι για 15-16 ως και 20 χρόνια! Αυτό τελειώνει. Όλοι οι εργαζόμενοι, απορροφούνται από τις Μονάδες και πρόκειται να μοριοδοτηθούν στον αντίστοιχο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί, για την πλήρωση μόνιμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ.
Η έκδοση του Οργανισμού του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. τον Οκτώβρη του 2021 και η κατάρτιση του Ψηφιακού Οργανογράμματος για όλες τις Μονάδες Διαχείρισης, διασφαλίζει τη διαδικασία αυτή».
Για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων:
«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πιστεύουμε ότι κάθε νίκη για την προστασία της βιοποικιλότητας ισούται με νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση. Γι' αυτό και υλοποιούμε και άλλες εξαιρετικά σημαντικές δράσεις, όπως το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια δέντρα θα φυτευτούν σε όλη την Ελλάδα, με προτεραιότητα στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Το Σχέδιο Αναδασώσεων, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025-2026».
Για την προστασία των σπηλαίων:
«Με κονδύλι 1 εκ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2021-2027, υλοποιούμε δράση στόχο να καταστήσουμε τα σπήλαια - στόχους πιο φιλικά για την άγρια πανίδα. Η δράση περιλαμβάνει τοποθέτηση νέας ή αντικατάσταση της υφιστάμενης περίφραξης σε 50 σπήλαια σημαντικά για την πανίδα τους που εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές».
Για την προστασία των υπεραιωνόβιων δέντρων:
«Θα γίνει για πρώτη φορά, μια συστηματική καταγραφή των αιωνόβιων δέντρων της Ελλάδας (μεγαλύτερα των 200 ετών), για την προστασία και την ανάδειξη τους.
Θα δημιουργήσουμε μια γεωχωρική πλατφόρμα και ένα χαρτογραφικό δίκτυο αιωνόβιων δέντρων, με πληροφορίες για τη βιολογική και πολιτισμική τους ταυτότητα, τη θεσμική τους προστασία και την ανάδειξή τους ως σημαντικά στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς του τοπίου. Έργο συνολικού κόστους 150.000 που χρηματοδοτείται από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.».