Σε αλβανικό έδαφος η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας;

Την επικείμενη καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σε αλβανικό έδαφος, έθεσε με ερώτηση του υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ζητώντας της να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την Αλβανία να προβεί σε μια δραστηριότητα που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργία στην Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την Αλβανία.

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο αναφέρουν ότι η Αλβανία έχει επιλεγεί ως προορισμός για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Μάλιστα αναφέρεται ότι η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την Παρασκευή. Εντωμεταξύ στην Αλβανία περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα πολιτών αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο μετατροπής της σε χημικό σκουπιδότοπο.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ίδια στιγμή που χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία με εμπειρία στην καταστροφή χημικών όπλων, αρνήθηκαν την καταστροφή του οπλοστασίου της Συρίας στο έδαφός τους, καλείται η Αλβανία, να μετατραπεί σε χημικό σκουπιδότοπο. Ανεξαρτήτως των όποιων προληπτικών μέτρων αναμένεται να ληφθούν, ο κίνδυνος μεγάλης περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι ορατός τόσο για την Αλβανία, όσο και για τις γειτονικές της χώρες και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Και αυτό επειδή η Αλβανία δεν διαθέτει την απαραίτητη ανάλογη εμπειρία σε επίπεδο τεχνολογίας και ανθρώπινου δυναμικού για την καταστροφή των απαιτούμενων ποσοτήτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αναλάβει δράση προκειμένου να αποτρέψει την Αλβανία να δεχτεί την επικίνδυνη αυτή δραστηριότητα στο έδαφος της, μια δραστηριότητα που θα θέσει σε σημαντικό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα οδηγήσει σε σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση και σε τεράστια ζημία στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα περιοχών της ΕΕ. Ανάλογη πίεση οφείλει βέβαια να ασκήσει προς την Αλβανία και η ελληνική κυβέρνηση, σε κοινό ενδεχομένως μέτωπο με την ιταλική, προκειμένου να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η γειτονιά μας σε χημικό σκουπιδότοπο.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις