Αγρότη άργησες; Την πάτησες…

Οι καθυστερήσεις πληρώνονται κι όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε…Αυτά λέει ούτε λίγο ούτε πολύ έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από ερώτηση του βουλευτή ΝΔ, Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη. Έτσι, όποιος υπέβαλε αίτηση ενίσχυσης μετά τις 15 Μαΐου, εκτός αν αυτό συνέβη για λόγους ανωτέρας βίας, η επιδότησή του μειώνεται κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών της ενίσχυσης, ενώ μετά τις 10 Ιουνίου θεωρείται απαράδεκτη!

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ολοκληρώθηκε για το έτος 2013, στα τέλη Οκτωβρίου, για 659.012 δικαιούχους με το ποσό των 972.890.855,29 €.

Όπως υποστηρίζεται στο σχετικό έγγραφο, «σύμφωνα με το άρθρο 56 του Καν. (ΕΚ) 73/2009, οι γεωργοί υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης δυνάμει του καθεστώτος Ενιαίας Ενίσχυσης ως την ημερομηνία, την οποία ορίζουν τα νέα Κράτη Μέλη, το αργότερο, πάντως, μέχρι τις 15 Μαΐου. Ως εκ τούτου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και των δικαιολογητικών εγγράφων είναι η 15η  Μαΐου».

Έτσι, εκτός αν η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον αγρότη ή συνέβη κάποιο έκτακτο περιστατικό π.χ. λόγοι Υγείας τότε και μόνο δεν θα λάβει κουτσουρεμένη την επιδότηση ο αγρότης που την υπέβαλε εκπρόθεσμα. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι:

«Εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας και έκτακτων περιστατικών, η υποβολή αίτησης ενίσχυσης, μετά τις 15 Μαΐου, οδηγεί σε μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά τις 10 Ιουνίου), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη», όπως ενημερώνει ο υπουργός  Θανάσης Τσαυτάρης.

 

«Σημειώνεται ότι για τους δικαιούχους, οι οποίοι δεν υπέβαλαν την αίτηση ενίσχυσης μέχρι τις 15 Μαΐου, εφαρμόζεται η μείωση του 1%, στην περίπτωση κατά την οποία τα έγγραφα, οι συμβάσεις ή οι δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν από αυτούς στους αρμόδιους φορείς συνιστούν συστατικό στοιχείο της επιλεξιμότητας για τη συγκεκριμένη ενίσχυση και δεν υποβληθούν εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαΐου. Στην περίπτωση αυτήν, η μείωση επιβάλλεται επί του καταβλητέου ποσού για τη σχετική ενίσχυση».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις