Γαλακτοκομικά - αγροτεμάχια βάζουν φυτιλιές στη ΝΔ

«Χαριστική βολή για την ελληνική Κτηνοτροφία» χαρακτηρίζει την πρόταση ΟΟΣΑ, που συμμερίζονται ανοιχτά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης κι ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, για επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο βουλευτής Λάρισας κι εκ των ένθερμων υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά τα βάζει εμμέσως με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος φέρεται σήμερα δεμένος στο άρμα του πρωθυπουργού, ο οποίος δείχνει να περιβάλλει με εμπιστοσύνη, το Ρεθυμνιώτη υπουργό και πρώην ευρωβουλευτή.

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Διαπνέεται, όμως, από την άποψη ότι εάν επεκταθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ή στις 9 ή στις 10 ημέρες, θα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες της ΕΕ ή Τρίτες Χώρες, πιο φτηνής δηλαδή πρώτης ύλης -γιατί στην Ελλάδα έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής- και επομένως θα μειωθούν οι τιμές στον καταναλωτή. Το υψηλής, όμως, παστερίωσης γάλα, το μακράς διάρκειας είναι συνήθως 20 και 30 λεπτά πιο πάνω στα σούπερ μάρκετ. Η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει ότι το μακράς διάρκειας είναι πιο ακριβό. Στην περίπτωση, λοιπόν, του μακράς διάρκειας γάλακτος, που οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν
τη δυνατότητα να κάνουνε εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από χώρες της ΕΕ ή εκτός, γιατί το γάλα εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό;», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση.

Για δεύτερη φορά κοινό μέτωπο Γεωργίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ουσιαστικά βάζει για δεύτερη φορά πλάτη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, μετά τη μακρά περίοδο ψυχρών σχέσεων, θερμοκρασίας Νευροκοπίου.«Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα το γάλα ακριβό. Σε χώρες, όπως η Ιταλία ή η Κύπρος, που έχουν αντίστοιχα εδαφοκλιματολογικά δεδομένα με τα δικά μας, ή μικρό και πολυδιασπασμένο κλήρο, το γάλα είναι ακόμα πιο ακριβό απ’ ότι στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρει ότι στην Ιταλία είναι 1,47 ευρώ».

Μάλιστα, σημειώνει, ότι «έχουμε στρεβλώσεις στην αγορά. Η ίδια η έκθεση σημειώνει ότι είναι μεγάλα τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας λιανικής, των γαλακτοβιομηχανιών, δηλαδή, και των σούπερ μάρκετ. Η έκθεση λέει ότι η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στον παραγωγό και στην τελική τιμή του προϊόντος είναι κατά 35% υψηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Άρα, λοιπόν, ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις στρεβλώσεις».

Κι αν την πρώτη φορά το θέμα αφορούσε στη φέτα κι ουσιαστικά ο Μ.Χαρακόπουλος έβγαζε από το κάδρο τον υφυπουργό Εξωτερικών, Νότη Μηταράκη και κυρίως τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στη συμφωνία ΕΕ - Καναδά, ο οποίος είχε συναντηθεί με το Ζοζέ Μπαρόζο, τώρα το γάλα φέρνει νέες τριβές στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ, διότι βουλευτές της επαρχίας και κυρίως της Βόρειας, Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας γνωρίζουν ακριβώς τι θα σήμαινε αυτή η απόφαση για την ελληνική γαλακτοτροφία.

Στην ίδια συνέντευξη ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τα βάζει εμμέσως πλην σαφώς με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και γενικότερα με το οικονομικό επιτελείο: «Η επιβάρυνση στα αγροτικά κτίσματα ήταν υπερβολικότατη. Μιλάγαμε για 160 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται οι στάνες,  τα κοτέτσια, οι αποθήκες ή τα υπόστεγα.

Δυστυχώς, πολλές φορές, κάποιοι τεχνοκράτες κάνουν ασκήσεις επί χάρτου από την Αθήνα, αγνοώντας τα πραγματικά  δεδομένα και τις επιπτώσεις  που έχουν στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Λοιπόν, απαλείφθηκαν όλα αυτά. Νομίζω από τη συζήτηση κι από  την όλη διαβούλευση βγήκε κάτι θετικό. Διευρύνεται ο φόρος για όλους, έτσι ώστε περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα. Μιλάμε για μία φορολόγηση της τάξεως των 2 ευρώ το στρέμμα. Ενώ οι αρχικές εισηγήσεις μιλάγανε για 10 και παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα αγροτικά κτίσματα, που θα ήταν δυσβάσταχτο άχθος, εάν πραγματικά υλοποιείτο».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις