ΚΚΕ: Casus belli οι πλειστηριασμοί σπιτιών

Τροπολογία – προσθήκη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Κύρωση των συμφωνιών τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης  των μεγάλων οδικών έργων και συναφών θεμάτων»  κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, με επικεφαλής την τέως γενική γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ζητώντας την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών τους.

Στην αιτιολογική έκθεση, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ υπενθυμίζουν ότι το κόμμα τους είχε καταθέσει ήδη από τις 4 Σεπτεμβρίου 2012 καθώς επίσης προτάσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των πολιτών από δυσβάσταχτα χρέη προς τις τράπεζες με διαγραφή τόκων.

Την τροπολογία υπογράφουν οι: Αλεξάνδρα Παπαρήγα, Ελένη Γερασιμίδου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Θανάσης Παφίλης και Σπύρος Χαλβατζής.

Όπως εξηγούν – αναφερόμενοι εμμέσως πλην σαφώς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - η αναστολή των πλειστηριασμών από μόνη της δεν αρκεί εφόσον αφενός μεν έχει ημερομηνία λήξης αφετέρου δε συνεχίζεται η επιβάρυνση με δυσβάστακτους τόκους των δανειοληπτών σφίγγοντας ακόμη περισσότερο την θηλιά στον λαιμό τους. Κρατά σε ομηρία τους οφειλέτες μεταφέροντας το πρόβλημα στο μέλλον με ακόμη χειρότερους όρους και κάνει λόγο για εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.
Ποιους αφορά η τροπολογία του ΚΚΕ, εφόσον γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο και ψηφιστεί:
  

    * Οικογένειες με ετήσιο εισόδημα ως 40.000€ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου
    * Όσους έχουν οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τις ανάγκες της πρότασης νόμου, οποιασδήποτε μορφής δάνειο ή οφειλές από πιστωτικές κάρτες.
  

 Η τροπολογία προβλέπει διαγραφή των τόκων από την οφειλή λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τη διαγραφή των ποσών των τόκων, που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν. Επίσης, ζητείται το κούρεμα του 50% των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά  και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

Με το άρθρο 6, που είναι και το βασικότερο ζητείται πάγωμα των οφειλών και αναστολή των πληρωμών.
- Αναστολή των τόκων για όσο διαρκεί η κρίση από τα πιστωτικά ιδρύματα για όσο διάστημα, διαρκεί η οικονομική κρίση.
- Αναστολή πληρωμής των οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα εφόσον οι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους κι έμειναν άνεργοι.

Με το άρθρο 7 της τροπολογίας προβλέπεται μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ζητείται να μειωθούν κατά 30% εάν διατηρούν οι πολίτες την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

Οι οφειλές των φτωχών αγροτών και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται να μειωθούν κατά 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
Με ευθύνη του κράτους ζητείται να διασφαλιστεί η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.   
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις