Λ.Αυγενάκης  σχετικά με το φράγμα του Αποσελέμη
Στις δραματικές παρενέργειες στο φυσικό περιβάλλον που έχουν προκληθεί από την παράνομη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον υγροβιότοπο του Αποσελέμη, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη.
 
Ο ποταμός Αποσελέμης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κρήτης, ο οποίος δέχεται τα υπόγεια ύδατα του Οροπεδίου Λασιθίου από τις πηγές στις Φλέγες Κασταμονίτσας. Ο ποταμός περνάει μέσα από το φαράγγι του Αποσελέμη και κατευθύνεται προς τις βόρειες ακτές του Ηρακλείου, όπου εκβάλει στον μοναδικό υδροβιότοπο κοντά στις Κάτω Γούβες.
 
Όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης: «η ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα που αναπτύσσεται σ’ έναν από τους πιο σημαντικούς υγρότοπους της Κρήτης, στον Αποσελέμη, έχει προκαλέσει δραματικές παρενέργειες στο φυσικό περιβάλλον της παράκτιας ζώνης, που αποτελεί πηγή ζωής για την περιοχή.»
 
«Η καταστροφή της αυτοφυούς χλωρίδας, η δραματική μείωση της βιοποικιλότητας, και η διάλυση ενός από τους πιο σημαντικούς φυσικούς πόρους του τόπου, είναι μόνο μερικές από τις πιο οδυνηρές παρενέργειες της ανεξέλεγκτης δράσης σε βάρος του περιβάλλοντος. Παρά το γεγονός ότι οι παράνομες αυτές δράσεις έχουν καταγγελθεί στους αρμοδίους, σύμφωνα με την WWF Ελλάς, και γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή, στην πράξη δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία της μοναδικής σε περιβαλλοντική αξία περιοχής» σημειώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης
 
Επιπλέον, στον υγρότοπο έχει διαμορφωθεί μια πίστα motocross που επεκτείνεται στα όρια του καταφυγίου Άγριας Ζωής, ενώ εγκαταλείπονται ανεξέλεγκτα μπάζα, γίνονται παράνομες στραγγίσεις και υδροληψίες ενώ την ίδια στιγμή εκτεταμένες επιχωματώσεις, - σε εκτάσεις 4 στρεμμάτων, έχουν σαν αποτέλεσμα ελώδης εκτάσεις να μετατραπούν σε χώρο υποδομής οικοδομικών υλικών. Οι αλμυρόβαλτοι εξακολουθούν να υποβαθμίζονται από τα κάθε είδους τροχοφόρα. Δεν υπάρχει καμία ενημερωτική πινακίδα για την αξία της περιοχής, τίποτα που να θυμίζει ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράκτιους υγρότοπους της Κρήτης στον βόρειο άξονα του νησιού.
 
Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής υπογραμμίζει στο έγγραφό του ότι «η ανεξέλεγκτη αυτή δράση έχει σαν αποτέλεσμα την γιγάντωση των αρνητικών παρενεργειών για την περιοχή με γεωμετρική πρόοδο, οι οποίες ξεκινούν από το φυσικό περιβάλλον και καταλήγουν στο πιάτο μας. Η καταστροφή της αυτοφυούς χλωρίδας και κατά συνέπεια των σημαντικών βιοτόπων για την πανίδα της περιοχής είναι τεράστια, όπως επίσης και η αλλοίωση της αισθητικής του τοπίου» ενώ ζητά ενέργειες προκειμένου να μπει επιτέλους φραγμός στην ανεξέλεγκτη δράση όλων όσων  δρουν ανενόχλητοι σε βάρος του Αποσελέμη, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η περιβαλλοντική αποκατάστασή του.»
 
Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής σχετικά με το φράγμα του Αποσελέμη και την περιβαλλοντική καταστροφή δήλωσε: «Από τα λάθη μας πρέπει να μαθαίνουμε. Ένα πελώριο έργο, με τεράστιο κόστος και ωφέλεια -που εγώ κρατώ τις επιφυλάξεις μου- σήμερα, προκαλεί ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες»
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις