Οφείλουμε, λοιπόν, πρώτιστα να σχεδιάσουμε σε συνθήκες πρωτόγνωρες, όπου τα δεδομένα επηρεάζονται δραματικά από εξωγενείς παράγοντες.
«Το τρίπτυχο, ευελιξία – ποιότητα – καινοτομία είναι κατά την άποψή μου η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να κινηθούμε στους “ανατρεπτικούς” καιρούς που ζούμε, ώστε η πρωτογενής παραγωγή να μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές της και να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από εγχώριες ή διεθνείς επιδράσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε με θέμα «Ελληνική στρατηγική για βιώσιμη Ελληνική Γεωργία».
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί στην ημερίδα, επεσήμανε ότι «όλοι όσοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίησή της αισθάνθηκαν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία, καθώς τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν πρωτόγνωρα. Οι αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο δημιούργησαν δυσχέρειες στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξάντληση στα αποθέματα βασικών αγροτικών προϊόντων, ανακατατάξεις στην αξία τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν ακόμη και ερωτηματικά για την επισιτιστική ασφάλεια την οποία θεωρούσαμε, τουλάχιστον στην Ευρώπη, δεδομένη.
Κι ενώ η ύφεση της πανδημίας δημιούργησε προσδοκία επιστροφής στην κανονικότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί εκ νέου καταστάσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, όπως το κόστος στην ενέργεια. Οφείλουμε, λοιπόν, πρώτιστα να σχεδιάσουμε σε συνθήκες πρωτόγνωρες, όπου τα δεδομένα επηρεάζονται δραματικά από εξωγενείς παράγοντες.
Μπορεί η εθνική αγροτική παραγωγή, με βάση τα επίσημα στοιχεία να συνεισφέρει σε μικρό ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας, ωστόσο, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, καθώς διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι ήδη επισφαλής δραστηριότητα, λόγω των έκτακτων ζημιών από καιρικά φαινόμενα -τα οποία πολλαπλασιάζονται τελευταία εξαιτίας της κλιματικής κρίσης- οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Έχοντας επίγνωση ότι είμαστε μια μικρή χώρα, με μικρή παραγωγή σε σύγκριση με χώρες “γίγαντες” στην Ευρώπη και τον κόσμο, για να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους οφείλουμε να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας, η οποία έχει περιθώρια βελτίωσης. Είναι το όπλο μας για να εισέλθουμε ευκολότερα σε ξένες αγορές και να προσδώσουμε υπεραξία στην παραγωγή μας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η ευελιξία και η ποιότητα δεν θα έχουν απτά αποτελέσματα, αν δεν ενισχύσουμε την καινοτομία, αρκεί να υπάρξει ευνοϊκό πλαίσιο από την πολιτεία και, κυρίως, στέρεες συνεργασίες στην παραγωγική βάση».