Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
Αντιμετωπίζει τις επιμέρους δυσλειτουργίες που εντοπίστηκαν κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, στοχεύει στην αποτελεσματική διάχυση των κοινοτικών πόρων, την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων στις διαδικασίες παραγωγής έργων και στην έγκαιρη ωρίμανσή τους.
Μέσω του νομοσχεδίου, δίνεται στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας ουσιαστικός ρόλος, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων.
Με νέα, σύγχρονα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα, αντιμετωπίζεται η βαριά γραφειοκρατία σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής μια επενδυτικής πρότασης. Μειώνεται ο χρόνος υποβολής και αξιολόγησης, από αρκετούς μήνες σε λίγες μέρες. Καταργείται η υποβολή φυσικού φακέλου, καθώς η διαδικασία είναι πλήρως ηλεκτρονική και με το λιγότερο βάρος για την επιχείρηση.
Όπως ανέφερε ο Θέμης Χειμάρας κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με εγκεκριμένα σχέδια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027, ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 3 δισ., σε σύγκριση με το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η αύξηση αυτή κατευθύνεται στις περιφέρειες της χώρας.
Οι πιστώσεις της νέας ΚΑΠ, για τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης ανέρχονται σε 20 δις ευρώ και
θα διατεθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα.
Το συνολικό ύψος των πόρων αθροιστικά, του νέου ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, της ΚΑΠ και των υπολοίπων χρηματοδοτικών εργαλείων, ανέρχονται στα 77 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για την αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Πρόκειται για ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί».