ΣΥΡΙΖΑ: «Άδεια ψαρά όπου να΄ ναι;»

Θα μπορούν οι επιβάτες των πλοίων αναψυχής να ψαρεύουν με την άνεσή τους, ενώ εκείνοι ή  το καράβι που βρίσκονται δεν διαθέτουν άδεια αλιείας;

Το ερώτημα αυτό θέτουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Αγνή Καλογερή (Σάμου), ο Βαγγέλης Αποστόλου (Ευβοίας) και ο Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας) με ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας κι Αιγαίου.

Σε ερώτηση τους με θέμα: «Τουριστικά σκάφη και Αλιευτικός Τουρισμός»  τονίζουν ότι η ανάρτηση του Υπουργείου Ναυτιλίας κι Αιγαίου στη διαβούλευση κράτησε μόλις τρεις μέρες  για το νομοσχέδιο: «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (άρθρο 14 παρ.2),  η οποία δίνει τη δυνατότητα άσκησης ερασιτεχνικής αλιείας στους επιβαίνοντες πλοίων αναψυχής χωρίς την απαίτηση εφοδιασμού του πλοίου ή των επιβαινόντων με την αντίστοιχη άδεια ερασιτεχνικής αλιείας.

Οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι με την τροποποίηση του νόμου 4072/12 (άρθρα 174-184) θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η δραστηριότητα του Αλιευτικού Τουρισμού και η άσκησή του από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Ειδικότερα το άρθρο 174 που καταργήθηκε, περιέγραφε τον σκοπό των διατάξεων που ήταν η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, η στήριξη της τοπικής οικονομίας και η ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων. Όμως, υπάρχει πλέον ο πιο πρόσφατος νόμος 4179/13, τον οποίο όχι μόνο δεν συνυπογράφει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι ο καθ’  ύλην αρμόδιος για την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας, αλλά δεν έχουν εκδοθεί ακόμη και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

Όπως τονίζουν, δημιουργεί  σοβαρές υπόνοιες στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για «fast track» διοικητικές διαδικασίες για την άσκηση του θαλάσσιου τουρισμού από σκάφη ιδιοκτησίας των καρτέλ του «κάθετου» τουρισμού, με αποτέλεσμα την αυτονόμηση της δραστηριότητας από την τοπική κοινωνία και την οικονομική της στήριξη.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι η προωθούμενη διάταξη του σχεδίου νόμου οδηγεί σε άνευ όρων αύξηση της αλιευτικής δραστηριότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ως προς την προστασία των αποθεμάτων και την επιστημονική παρακολούθησή τους, τη στιγμή που έχουν μειωθεί τα ιχθυοαποθέματα.

Όπως λένε, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων των αλιέων και των πλοίων αναψυχής, εφόσον τα αλιευτικά σκάφη, λόγω κατασκευής, θα πρέπει να μετασκευαστούν και να εξοπλισθούν ανάλογα ώστε να πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής για την επιβίβαση τουριστών και σημειώνουν πως παραβιάζεται το  άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των πολιτών, καταργώντας την έννοια της ισονομίας μεταξύ των αλιέων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, και των ιδιοκτητών τουριστικών σκαφών σε ότι αφορά την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους και αποθέματα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν αν για την σύνταξη της προτεινόμενης διάταξης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει ερωτηθεί η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κατ’ επέκταση ο Υπουργός και τι άποψη έχει και ποιες είναι οι μελλοντικές προθέσεις για την έκδοση και τον χρόνο  ισχύος των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις