Το “κλειδί” για τα έργα στον Αχελώο
«Η ιστορία με την Σκοπιά των Φαρσάλων είναι πολύ παλιά, είναι ένα έργο το οποίο έχει μελετηθεί από τη δεκαετία του ’60 και ήταν μία προσδοκία γενεών Φαρσαλινών. Περίμεναν ότι θα έλθει το νερό από τον ταμιευτήρα, που θα δημιουργηθεί με το φράγμα στην Σκοπιά, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης και το πρόβλημα άρδευσης της επαρχίας Φαρσάλων». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 93,6 fm και στη δημοσιογράφο κ. Ειρήνη Παπακαλούση.
Ο Θεσσαλός πολιτικός μιλώντας για την απόφαση έγκρισης από τη διυπουργική επιτροπή του έργου του φράγματος της Σκοπιάς, επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, μιλάμε για 185.500.000 ευρώ, πλην ΦΠΑ. Πέρυσι, την 1η Φεβρουαρίου, τη σημειώνω την ημερομηνία γιατί έχει μία ιστορική αξία πια, συνάντησα τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και είχαμε μία μακρά συζήτηση για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία, με αφορμή και την τελμάτωση των έργων του Αχελώου, όπου και εκεί έχουμε δύο έργα που είναι πάρα πολύ σημαντικά το φράγμα στη Μεσοχώρα και το φράγμα στη Συκιά, τα οποία θα μας δώσουν και τη δυνατότητα παραγωγής “πράσινης” φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Και του είπα του Προέδρου της κυβέρνησης ότι, ακόμη και αν ολοκληρωθεί αύριο ο Αχελώος και έρθει στον κάμπο, δεν θα φτάσει στην επαρχία Φαρσάλων. Δεν είναι στο σχεδιασμό να φτάσει στην επαρχία Φαρσάλων και εκεί υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας και, ταυτόχρονα, να δοθεί μία τεράστια ώθηση αναπτυξιακή σε ολόκληρη την επαρχία Φαρσάλων και στην τοπική οικονομία και αυτή ακούει στο όνομα φράγμα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός ενώ ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού να κρατήσει ένα τέταρτο, σχεδόν επί μία ώρα είχαμε μία μακρά συζήτηση γι’ αυτό. Επιτόπου ενήργησε και κάλεσε τον τότε γενικό γραμματέα Υποδομών και νυν υφυπουργό Υποδομών, τον Γιώργο Καραγιάννη, δίνοντάς του εντολή να δρομολογήσει όλες εκείνες τις ενέργειες. Και ακολούθως υπήρχαν μία σειρά επαφών μου, γιατί στην Ελλάδα, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν αρκεί να κουρδίζεις κανείς το ρολόι πρέπει να σπρώχνει με το δάχτυλο και τους δείχτες…
Η γραφειοκρατία, δυστυχώς, υπάρχει και, πολλές φορές, χανόμαστε στα γρανάζια της. Παρότι ήταν πρωθυπουργική εντολή, αναγκάστηκα πολλές φορές να έχω συνεργασίες με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, του Υποδομών, του Ανάπτυξης, του Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για ζητήματα κρίσεων και αντιμετώπισής τους, τον κ. Τριαντόπουλο. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα και πάλι συνάντηση, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την προηγούμενη με τον πρωθυπουργό, που του είπα ότι με αφορμή και όλη αυτή τη συζήτηση περί προεκλογικού κλίματος ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση πριν την προκήρυξη εκλογών να έχει τουλάχιστον περάσει από την διυπουργική επιτροπή, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί και αυτή τη φορά η όλη αυτή η προσπάθεια. Γιατί κι άλλες φορές, όπως σας είπα, φτάσαμε στην πηγή και δεν ήπιαμε νερό. Το κατέγραψε και δύο μέρες μετά ενημερώθηκα ότι περνά από την διυπουργική επιτροπή, όπως με ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για την προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου σημείωσε ότι «όπως ανακοινώθηκε επισήμως θα είναι εντός του καλοκαιριού. Το έργο αυτό θα χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να υλοποιηθεί. Μιλούμε για φράγμα, μιλούμε για δίκτυο άρδευσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Τα έργα του Αχελώου
Σχετικά με τα έργα για τον Αχελώο, ο κυβερνητικός βουλευτής τόνισε ότι είναι «ένα ζήτημα που έχω ενημερώσει στο ανώτατο δυνατό βαθμό και την κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Με πρωτοβουλία μου είχε πραγματοποιηθεί μία διευρυμένη σύσκεψη στην αρχή του κυβερνητικού βίου αυτής της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του κ. Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργών, των φορέων της Θεσσαλίας. Για πρώτη καθίσαν σε ένα τραπέζι όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας, οι δημοτικές αρχές, οι εκπρόσωποι των αγροτών μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς για να δούμε πως μπορεί να ξεμπλοκάρει αυτό το έργο και προκάλεσα ο ίδιος συζήτηση, επίσης, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής και έχω ζητήσει να υπάρξει και μία νέα συζήτηση, θέλω να πιστεύω μες στο καλοκαίρι, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε θερινά τμήματα, θα λειτουργεί η Ολομέλεια της Βουλής, να υπάρξει η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής. Βρίσκομαι σε συνεννόηση με την κ. Αυγερινοπούλου την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Σκοπός είναι να ξεμπλοκάρουμε τα έργα. Πώς μπορούν να ξεμπλοκάρουν τα έργα; Το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών στην Θεσσαλία. Γιατί πρέπει να γίνει αυτό; Διότι η προηγούμενη επικαιροποίηση που είχε γίνει επί των ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν περιελάμβανε στο σχέδιο διαχείρισης τη δυνατότητα μεταφοράς νερού από άλλη λεκάνη απορροής, δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στην Θεσσαλία. Άρα, η όποια συνέχιση των έργων εκ των πραγμάτων σκόνταφτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα πρέπει, λοιπόν, να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ.Σκρέκας, σε μία παρέμβαση που είχε διαδικτυακά σε εκδήλωση που οργανώθηκε από την ΠΕΔ Θεσσαλίας, πριν κανένα χρόνο, είχε πει ότι προχωράει η επικαιροποίηση».