Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», σε πρόσφατη ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα γραπτής
απάντησης, αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα του φρέσκου γάλακτος και τον ορισμό του γάλακτος 11 ημερών ως «φρέσκο».
Η μεγάλη γαλακτοπαραγωγή στην Ελλάδα έθεσε την πατρίδα μας ως μία ισχυρή αγορά στον κλάδο. Ωστόσο, εν μέσω μνημονιακών πιέσεων, η ελληνική κυβέρνηση το 2015 αναγνώρισε ως
«φρέσκο» το γάλα 11 ημερών, το οποίο δέχεται υψηλή θερμική επεξεργασία, καταστρέφοντας σημαντικές θρεπτικές ουσίες για τον άνθρωπο, εν αντιθέσει με το παστεριωμένο 5 ημερών.
Επιπλέον, η διάρκεια του γάλακτος με μεγάλο αριθμό ημερών ενθαρρύνει την τακτική των εισαγωγών, καθώς οι μέρες μεταφοράς κατά την εισαγωγή του δεν επηρεάζουν σημαντικά τον
χρόνο παραμονής του προϊόντος στην ελληνική αγορά.
Ο κ. Φράγκος επισημαίνει ότι οι τρέχουσες ενεργειακές προκλήσεις στην Ευρώπη πρέπει να οδηγήσουν στην επανεξέταση των ευρέων εισαγωγών λόγω υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων.
Σε συνδυασμό με το πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής «από το αγρόκτημα στα πιάτο», όπου δίνεται έμφαση στην κατανάλωση τοπικών προϊόντων για τη μείωση των εκπομπών CO2, ο
νεότερος Έλληνας Ευρωβουλευτής απευθύνεται στην Επιτροπή για τον επαναπροσδιορισμό του φρέσκου γάλακτος στο γάλα διάρκειας 5 ημερών, γεγονός που θα βοηθήσει την επανάκαμψη της ελληνικής παραγωγής γάλακτος με περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερες απολαβές για τους Έλληνες παραγωγούς.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος και η Ελληνική Λύση αναμένουν την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου το επόμενο διάστημα, συνεχίζοντας στο πλευρό του πρωτογενούς τομέα της
πατρίδας μας.
* Επισυνάπτεται η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή προς την Επιτροπή
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις