Προτάσεις του Λ.Αυγενάκη επί του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ

 

 

Προτάσεις και παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ που συζητείται στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, διαβιβάζοντας επιστολή της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται στην παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη, «οι προβλεπόμενες χρονικές προθεσμίες των πέντε (5) εργάσιμων ημερών για την υποβολή ενστάσεων κρίνονται ανεπαρκείς ιδιαίτερα για την δυνατότητα ανταπόκρισης των και κατά συνέπεια προτείνεται η παραπάνω προθεσμία να διαμορφωθεί στις 10 εργάσιμες ημέρες.» Επιπλέον στο άρθρο 23 διαπιστώνεται «πληθώρα προστίμων (π.χ.  πρόστιμα για 90 διαφορετικές περιπτώσεις παραβάσεων  στον τομέα υγείας και προστασίας των ζώων) και μεγάλη διακύμανση του ύψους των προστίμων (π.χ. 500 – 60.000€). Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η πληρέστερη διευκρίνιση των κριτηρίων καθορισμού του χρηματικού ύψους των διοικητικών κυρώσεων, λαμβάνοντας υπόψη την δυσχερή οικονομικής κατάστασης των αγροτών και κτηνοτρόφων».

Με την ευκαιρία της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου είναι αναγκαίο να επιλυθεί και το από ετών υφιστάμενο πρόβλημα της ασφάλισης στον ΟΓΑ των νέων αγροτών (κάτω της 5ετίας) που είναι ιδιοκτήτες ΦΒ σταθμών. Οι νέοι αυτοί  αγρότες σήμερα είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται στον  ΟΑΕΕ, σε αντίθεση με τους άνω της 5ετίας αγρότες ιδιοκτήτες φ/β σταθμών που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ

Στο άρθρο 56, όπως επισημαίνεται στην επιστολή της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, «αποκλείονται από τις αγορές παραγωγών οι συλλογικοί φόροι των αγροτών με εμπορική δραστηριότητα, σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των παραγωγών και της αγοράς, αλλά και με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, όπως αυτές αναλύονται σε άρθρα του Κανονισμού για την Αγροτική Ανάπτυξη. Όπως είναι γνωστό, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη (για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τόσο των αγροτών – παραγωγών όσο και των καταναλωτών) η  πολλαπλή διευκόλυνση της προώθησης στην αγορά των  διατροφικών  προϊόντων που συγκεντρώνουν/ τυποποιούν/ εμπορεύονται οι οργανώσεις των παραγωγών.»
    
Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι στο άρθρο 60 και όσον αφορά στον «Κτηνίατρο εκτροφής» διευκρινίζεται ότι «έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η εξάλειψη των εν λόγω ασθενειών είναι ευθύνη της πολιτείας και συγχρηματοδοτείται γι' αυτό από την ΕΕ, είναι προς την σωστή κατεύθυνση η θέσπιση ενός "Πιστοποιημένου κτηνιάτρου" αλλά όχι με την ονομασία «Κτηνίατρου εκτροφής» αλλά ως «Κτηνίατρος Υγιεινής των Ζώων» προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι  κτηνοτρόφοι και να διευκολυνθεί  το δύσκολο έργο τους αλλά και να καλυφθεί το κενό που υπάρχει από ελλείψεις κτηνιατρικού προσωπικού του δημοσίων υπηρεσιών και να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης επιλογής Κτηνιάτρου μέσα από τη λίστα των πιστοποιημένων κτηνιάτρων από όλη την Επικράτεια.»