Ακόμα και αν δίνονται αποζημιώσεις, αυτές είναι μικρές και με μεγάλη καθυστέρηση.
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης του ευρωβουλευτή, Εμμανουήλ Φράγκου:
Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (ΑΜ-Θ), με ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ 13.100 ευρώ, απασχόληση 59,4% και γειτνιάζοντας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, αποτελεί παράδειγμα “περιφέρειας συνοχής”.
Οπωσδήποτε, η παρούσα συγκυρία, με τη μείωση της προσφοράς σιτηρών και κτηνοτροφικών προϊόντων και την αύξηση της διεθνούς ζήτησης για τα προϊόντα μας, παρέχει τη δυνατότητα να επανεκτιμήσουμε τις δυνατότητες αγροτικής παραγωγής που προσφέρει η ΑΜ-Θ.
Δεδομένων των κλιματικών αλλαγών, είναι απαραίτητο οι αγρότες να εξασφαλίζονται έναντι των καιρικών φαινομένων, ώστε να μπορούν να παραμένουν στην παραγωγή. Οι αγρότες έχουν αυξημένη έκθεση στις καιρικές συνθήκες. Η κακοκαιρία Genesis στα μέσα Ιουνίου απέκοψε τις μετακινήσεις και προκάλεσε καταστροφές σε κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας. Η πρόσφατη τεράστια καταστροφή της καλλιέργειας στο Παγγαίο από το χαλάζι αποτέλεσε νέα δοκιμασία για την αγροτική παραγωγή της Ελλάδας.
Ακόμα και αν δίνονται αποζημιώσεις, αυτές είναι μικρές και με μεγάλη καθυστέρηση.
Είναι σαφές ότι προσφέρονται καινοτόμες λύσεις, π.χ. στο Ισραήλ και στη Δανία, και κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, που μπορούν να αξιοποιηθούν ευρύτερα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Γνωρίζει καλές πρακτικές που μπορεί να υιοθετήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να αντεπεξέρχεται γρηγορότερα στις ανάγκες των αγροτών;