Τα ερευνητικά προγράμματα για τις καλλιέργειες των ψυχανθών μπορούν να δώσουν διεξόδους τόσο στην αγροτική όσο και στην κτηνοτροφική παραγωγή.
Στη σπουδαιότητα του ερευνητικού έργου στην ενίσχυση της γεωργίας ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι εξωγενείς κρίσεις ανεβάζουν τα κόστη παραγωγής, αναφέρεται ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών με αφορμή την εκδήλωση με θέμα «Καινοτόμες εφαρμογές της έρευνας στα ψυχανθή στην υπηρεσία της σύγχρονης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας» που πραγματοποιείται στη Λάρισα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, δεν ήταν εφικτό να παραβρεθεί. Ωστόσο δοθείσης της ευκαιρίας επισημάνει «την σπουδαιότητα του ερευνητικού έργου στην ενίσχυση της γεωργίας. Στη σύγχρονη εποχή, η πρωτογενής παραγωγή προσαρμόζεται στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και οφείλει να λειτουργεί με όρους που επιβάλλονται από τον διεθνή ανταγωνισμό. Συνεπώς, τα προϊόντα της για να είναι ανταγωνιστικά θα πρέπει να διαθέτουν προδιαγραφές, να διαθέτουν ταυτότητα. Στην δημιουργία αυτής της ταυτότητας συμβάλλουν τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά, οι μέθοδοι παραγωγής άλλα και η έρευνα, η οποία αναδεικνύει υπάρχουσες ποικιλίες, προϊόντα ή χαρακτηριστικά που μπορούν να διασφαλίσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει καινοτομίες σε μεθόδους παραγωγής και διαχείρισης άλλα και νέα προϊόντα.
Τα ερευνητικά προγράμματα για τις καλλιέργειες των ψυχανθών μπορούν να δώσουν διεξόδους τόσο στην αγροτική όσο και στην κτηνοτροφική παραγωγή. Οι δύο αυτοί κλάδοι αποτελούν “συγκοινωνούντα δοχεία” και σε μια εποχή που οι εξωγενείς κρίσεις ανεβάζουν τα κόστη παραγωγής, η αξιοποίηση κάθε δημιουργικής ικμάδας της ερευνητικής δραστηριότητας είναι θεμιτή, ώστε να προκύψουν εφαρμόσιμες, βιώσιμες λύσεις».