Μ. Χαρακόπουλος : Σταράτες κουβέντες για συνδεδεμένες σε μήλα, καλαμπόκι και deminimis

Εξηγήσεις και «σταράτες κουβέντες» για την απώλεια συνδεδεμένων ενισχύσεων στη Λάρισα, εξειδίκευση του ύψους των ενισχύσεων deminimis και των προϊόντων που θα τύχουν αυτών, αναδιάρθρωση με πιο ανθεκτικές ποικιλίες δένδρων και επιδότηση ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ, ήταν τα θέματα στα οποία εστίασε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Θεσσαλίας για τη Νέα ΚΑΠ στη Νίκαια, έδρα του Δήμου Κιλελέρ. Στην ημερίδα στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, επιτελείς του Υπουργείου και πλήθος αγροτών, ο Θεσσαλός πολιτικός συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της ημερίδας, «εδώ, στο ιστορικό Κιλελέρ, που είναι ταυτισμένο διαχρονικά με τους αγώνες των αγροτών, από το αγροτικό ξεσηκωμό του 1910 μέχρι τα μαζικά μπλόκα των αγροτών της δεκαετίας του ’90 και του 2000 με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι από τις παλαιότερες κοινές πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα 40 τόσα χρόνια που είναι η Ελλάδα στην ΕΕ εισέρρευσε πακτωλός ευρωπαϊκών κονδυλίων που άλλαξαν άρδην την ελληνική περιφέρεια, βελτίωσαν την ποιότητα ζωής. Βεβαίως, έγιναν και λάθη, υπήρξε κατασπατάληση πολλές φορές πόρων, δεν πιάσανε πάντα τόπο τα χρήματα όπως έπρεπε, αλλά αναμφίβολα έγιναν πολλά. Και κάθε φορά υπάρχει αγωνία σε κάθε νέα προγραμματική περίοδο αν θα μειωθεί συνολικά ο προϋπολογισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και αν θα μειωθούν οι άμεσες ενισχύσεις προς όφελος των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Άρα, οφείλουμε να αξιοποιούμε στο έπακρο τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης».

 

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτός ο πόλεμος που διεξάγεται στην ευρύτερη γειτονιά μας ανέδειξε και ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε και στη χώρα μας. Όταν μπαίναμε στην ΕΕ η Ελλάδα ήταν αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα. Σήμερα, ανακαλύπτουμε αιφνιδίως πόσο ελλειμματικοί είμαστε σε βασικά αγροτικά προϊόντα, από το μαλακό σιτάρι, μέχρι το καλαμπόκι και τις ζωοτροφές. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα να ασκεί μια άμεση πολιτική στήριξης που είναι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Και εδώ -ανέμενα να είναι και ο υπουργός και να τα ακούσει, αλλά θα τα πω και θα μεταφερθούν σίγουρα από τους συνεργάτες του που τα καταγραφούν όλα- ο νομός της Λάρισας και ευρύτερα η Θεσσαλία -το είπαν ευθέως ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης νωρίτερα- νιώθουμε αδικημένοι σε σχέση με την κατανομή των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Και μία και βρίσκεστε κ. Παπαγιαννίδη στην καρδιά του κάμπου, στον σιτοβολώνα της χώρας, περιμένουμε σταράτες, καθαρές κουβέντες. Γιατί βρέθηκαν τα μήλα της Αγιάς εκτός της των συνδεδεμένων ενισχύσεων; Γιατί βρέθηκε το καλαμπόκι στον νομό της Λάρισας εκτός των συνδεδεμένων ενισχύσεων; Γιατί βρέθηκαν τα κελυφωτά εκτός των συνδεδεμένων ενισχύσεων; Νομίζω ότι αξίζουμε μία καθαρή εξήγηση. Ήταν επιλογή εθνική; Υπαγορεύτηκε από ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και ευρωπαϊκές νόρμες που βάζουν αυστηρότερα πλαίσια περιβαλλοντικά; Θα πρέπει να το γνωρίζουν οι αγρότες μας. Και κυρίως, υπάρχουν περιθώρια διορθώσεων στο άμεσο μέλλον και πώς; Να μας πείτε τους τρόπους τους οποίους μπορούμε να ακολουθήσουμε».

 

Σε ποιους deminimis

Ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «σίγουρα αυτά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής μας συνέβησαν από ‘‘λοιμούς, σεισμούς καταποντισμούς’’, τα πάντα όλα. Από Ιανό μέχρι πολέμους, επισιτιστικές απειλές και ενεργειακή κρίση, η οποία επηρεάζει το κόστος παραγωγής και το εισόδημα των αγροτών. Η πολιτεία πραγματικά στάθηκε αρωγός στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Με σειρά παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων κατ’ επανάληψη διαβήκαμε την πόρτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μπορώ να πω ότι είχαμε ευήκοα ώτα, δόθηκαν λύσεις, δρομολογούνται λύσεις. Αναμένουμε από τον Υπουργό, όπως δεσμεύτηκε σε πολλές συναντήσεις που είχαμε με παραγωγούς μήλων, αχλαδιών “Κρυστάλλια”, ντομάτας, με κτηνοτρόφους, με καστανοπαραγωγούς, ότι θα δει μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια, θα δει τις δυνατότητες που έχει για να βοηθήσει με ήσσονος σημασίας ενισχύσεις, τα λεγόμενα deminimis. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως μας είπε, θα αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε, εμπράκτως, πώς θα στηριχθούν οι παραγωγοί».

 

Αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «συχνά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Στην Ελλάδα είμαστε περισσότερο του θεραπεύειν και ολιγότερο του προλαμβάνειν, και για το θεραπεύειν συνήθως καταφεύγουμε σε μέτρα-ασπιρίνες που δίνουν μία πρόσκαιρη ανακούφιση, δεν λύνουν το πρόβλημα. Έχουμε, λοιπόν, δενδρώδεις καλλιέργειες που τη μία χρονιά έχουν ζημιές από παγετό, τη δεύτερη και τρίτη χρονιά ξανά ζημιές από παγετό, και δίνουμε αποζημιώσεις. Και δόξα τω θεώ, ο ΕΛΓΑ -να το αναγνωρίζουμε- αυτά τα χρόνια έδωσε πολλαπλασιάσεις αποζημιώσεις από τις εισφορές που παίρνει από τους αγρότες.  Κυρίως λόγω της κρατικής αγωγής, η οποία είναι σύννομη, γιατί τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης η πολιτεία δεν έδινε το 20% επί του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ που έπρεπε να δίνει και έτσι υπήρχε αυτή η υστέρηση. Πέρυσι δώσαμε 340 εκατομμύρια, όταν τα έσοδα από τα ασφάλιστρα είναι 160 εκατομμύρια. Οι δαπάνες αυτές των αποζημιώσεων είναι πολλαπλάσιες από ένα γενναίο πρόγραμμα επιχορηγήσεων για να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών. Όταν μία ποικιλία δεν αντέχει στον παγετό στον κάμπο και χρονιά τη χρονιά έχει ζημιές μήπως θα πρέπει να την αναδιαρθρώσουμε με μία άλλη ποικιλία που να αντέχει περισσότερο στον παγετό; Πριν λίγες εβδομάδες ήμουν στη Γιάννουλη. Εκεί είχανε πρόβλημα με τη διάθεση στα ροδάκινα. Η βιομηχανία δεν προλάβαινε να απορροφήσει όλο τον όγκο παραγωγής που ήταν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.  Μήπως χρειάζεται αναδιάρθρωση καλλιεργειών με πιο πρώιμες και όψιμες καλλιέργειες, έτσι ώστε να επιμηκυνθεί η διάρκεια της παραγωγής, συγκομιδής και απορρόφησης της διάθεσης της παραγωγής; Όλα αυτά μένει να τα δούμε στο νέο πρόγραμμα. Δυστυχώς ακούω ότι μέχρι τώρα, το υφιστάμενο δεν έχει προχωρήσει, δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί μάλλον τα πλαίσια, οι προδιαγραφές που έχουμε, δεν είναι τόσο ευέλικτες».

 

Επιδότηση ασφαλίστρου ΕΛΓΑ

Ο πρώην υπουργός κατέληξε τονίζοντας ότι «επειδή μιλούμε για κλιματική κρίση αγαπητέ κ. Παπαγιαννίδη θα πρέπει να δούμε στο ΠΑΑ και δράσεις, όπως είχαμε δεσμευτεί στο παρελθόν, που θα επιδοτούν το ασφάλιστρο των αγροτών για μία σειρά από ασφαλιστικούς κινδύνους. Το είχαμε προβλέψει στην προηγούμενη προγραμματική, ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση το αφαίρεσε και έδωσε τα χρήματα αλλού. Να ενεργοποιηθεί, λοιπόν, το μέτρο αυτό γιατί το χρειαζόμαστε. Δεν θέλω να μακρηγορήσω, ο ενημερωμένος πολίτης, ο ενημερωμένος αγρότης, είναι ενεργός πολίτης που δεν έχει άγνοια κινδύνου και δεν παρασύρεται από θεωρίες συνωμοσίας. Τέτοιους πολίτες θέλουμε και για αυτό είναι πολύ χρήσιμες οι ημερίδες όπως αυτή. Και πάλι συγχαρητήρια στους διοργανωτές».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις