Ενισχύσεις για αχλάδια, ροδάκινα και σταφύλια, όπως στα μήλα!

«Η απόφαση της κυβέρνησης για την καταβολή de minimis στα μήλα του νομού είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο και πιστεύω ότι ανάλογα αντανακλαστικά θα πρέπει να υπάρξουν και για την οικονομική στήριξη των αγροτών του Τυρνάβου που είδαν το εισόδημά τους από τα βασικά τους προϊόντα -αχλάδια, ροδάκινα, νεκταρίνια και σταφύλια- να συρρικνώνεται δραματικά εξαιτίας μιας σειράς αρνητικών συγκυριών. Μαζί με τους αγρότες διεκδικούμε την εύλογη αρωγή της πολιτείας για την επανεκκίνηση της πρωτογενούς παραγωγής στην επαρχία Τυρνάβου, που είναι ο αιμοδότης της τοπικής οικονομίας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά στην Αναφορά του στη Βουλή για τα προβλήματα που έφεραν σε δυσχερή θέση τους παραγωγούς οπωροφόρων και αμπελιών. Ο Θεσσαλός πολιτικός με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση -σε συνέχεια παραστάσεων με εκπροσώπους αγροτών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- συνηγορούσε στα αιτήματα που ετέθησαν με επιστολή του αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Τυρνάβου κ. Γιώργου Σακούτσιου, την οποία συνυπέγραψαν οι 10 συνεταιρισμοί της επαρχίας, ζητώντας την αποζημίωση των παραγωγών.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός σε σχέση με το θέμα της αποζημίωσης λόγω απώλειας εισοδήματος, αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ διερευνούν διαρκώς δυνατότητες και μορφές περαιτέρω ενίσχυσης των αγροτών, παρακολουθώντας την εξέλιξη των αναγκών και πάντα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

 

Τα έως σήμερα μέτρα

Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς σημειώνει ότι δεδομένου του αυξημένου κόστους παραγωγής και με γνώμονα τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών έχουν ληφθεί ήδη μία σειρά μέτρων που εξειδικεύτηκαν και ενισχύθηκαν, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να λάβει την απαιτούμενη στήριξη για την αντιμετώπιση των δυσχερειών που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις.

 

1. Ενέργεια

Με το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο δόθηκαν αρχικά 73 εκατ. ευρώ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ μετά από τροποποίηση της σχετικής απόφασης και τη διεύρυνση των δικαιούχων, δόθηκε σε 12.376 δικαιούχους που εγγράφηκαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τις 30.10.22, επιπλέον το ποσό των 3.744.147 ευρώ.

 

2. Λιπάσματα

Καταβλήθηκε η ενίσχυση ύψους 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα σε φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, καθώς και σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, η οποία καλύπτει σε ποσοστό 40% την αύξηση του συνολικού κόστους στην τιμή αγοράς των λιπασμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο ανέρχεται σε ποσοστό 10,95% των παραστατικών για την αγορά λιπασμάτων μεταξύ 01.10.2021 και 30.9.2022. Επίσης, για τα λιπάσματα ο ΦΠΑ μειώθηκε από το 13 στο 6%.

 

3. Συνεργατικά σχήματα και φορολογία

• Αξιοποιήθηκαν 26 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από το αποθεματικό κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει του Κανονισμού 2022/467 για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και καταβλήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση, συνολικού ύψους 26.234.891,46 ευρώ σε 20.346 δικαιούχους-παραγωγούς Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούν περιβαλλοντική δράση στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2022.

•  Δίνονται ουσιαστικά κίνητρα για ένταξη των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα, με μέτρα όπως η μείωση του φόρου των μετεχόντων σε αυτά κατά 50%, αλλά και η ένταξη των Οργανώσεων στους δικαιούχους του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

 

• Από τις 12.12.22, τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ηλεκτρονική διεύθυνση: myAADE//Εφαρμογές//Επιχειρήσεις//mybusinessSuport), που δημιουργήθηκε ειδικά για την υποβολή στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, με σκοπό τη μείωση του φόρου εισοδήματος, κατά 50%, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ήδη από το φορολογικό έτος 2022.

 

4. Εργατικά χέρια

• Τον Ιούλιο του 2022, με την προσθήκη της παρ. 1α στο άρθρο 16 του ν. 4783/2021 και με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των παραγωγών στην εξεύρεση εργατικών χεριών, εντάξαμε στην παραπάνω, κατά παρέκκλιση διαδικασία, τους πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους, ώστε να μπορούν να απασχοληθούν στην αγροτική οικονομία. Μάλιστα, στις 24.11.2022 ψηφίσθηκε η παράταση της κατά παρέκκλισης διαδικασίας μετάκλησης και η ισχύς της έως 30.06.2022.

• Στον ίδιο νόμο (ν. 4997/2022) στο άρθρο 65 προβλέφθηκε ο άνεργος που πραγματοποιεί έως 70 ημερομίσθια σε αγροτικές εργασίες, να μην χάνει την ιδιότητα του ανέργου, δίνοντας έτσι κίνητρο και σε ανέργους να απασχοληθούν στην αγροτική οικονομία της χώρας.

• Θεσπίστηκε α) η αύξηση στο μέγιστο της περιόδου της εποχικής εργασίας, η οποία εκτείνεται πλέον στους εννέα μήνες, αντί των έξι που ίσχυε πριν, ανά περίοδο δώδεκα μηνών και β) η πενταετούς άδεια διαμονή για εποχική εργασία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε έναν εποχικό εργαζόμενο να εισέλθει με εθνική θεώρηση και να εκδώσει άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας, χωρίς να απαιτείται δηλαδή η έκδοση ετήσιας εθνικής θεώρησης εισόδου, κάθε φορά που ο εργαζόμενος θα εισέρχεται στην Ελλάδα.

• Η Χώρα μας έχει υπογράψει: α) στις 21.07.2022 Μνημόνιο Κατανόησης με το Μπανγκλαντές, ως προς την εφαρμογή των Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας μεταξύ Μπανγκλαντές και ΕΕ για την επανεισδοχή πολιτών του Μπαγκλαντές και β) στις 24.11.2022 Διακρατική Συμφωνία με την Αίγυπτο, για τον καθορισμό των όρων εισόδου και διαμονής 5.000 πολιτών της Αιγύπτου στην Ελλάδα, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις