Άναψε πάλι φωτιές στη Βουλή, η φέτα

Ομαδικά πυρά δέχτηκε απόψε η κυβέρνηση και στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα της επικείμενης συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά για τη φέτα.

«Σε κάθε συμφωνία κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Κι η Ελλάδα κέρδισε στον Καναδά το δικαίωμα ν΄ αναγνωρίζεται η φέτα ως ελληνικό προϊόν αλλά δεν έχασε τίποτα εντός Ελλάδας».

Τα παραπάνω ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις εξαγωγές, ο οποίος επικαλέστηκε τον Καβάφη, και ζήτησε να μην κουβαλάμε «Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες στην ψυχή μας», μετά τις απανωτές παρεμβάσεις βουλευτών, για την επικείμενη συμφωνία Καναδά – Ε.Ε. για τη φέτα.

Ο κ.Μηταράκης ανέφερε ότι πολλές από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον Καναδά και παράγουν φέτα προέρχονται από ομογενείς που είχαν μεταναστεύσει στην περιοχή ενώ υποστήριξε ότι μόλις το 85% της ελληνικής παραγωγής φέτας πάει σε χώρες της Ε.Ε. Τόνισε ότι στον  Καναδά εξάγεται λιγότερο του  2% της ελληνικής παραγωγής φέτας και τώρα θ΄ αυξηθούν οι εξαγωγές. «Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει μονοπώλιο εκτός ΕΕ. Εκτός Ε.Ε., πουλάει ότι θέλει όπου θέλει. Δεν έχουμε προστασία εκτός Ε.Ε. Κι αφού μέχρι σήμερα η φέτα θα μπορούσε να πουλήσει, γιατί δεν πουλάει στον Καναδά;» είπε, ενώ τόνισε ότι «ο Καναδάς δέχτηκε επί της αρχής ότι η φέτα είναι ελληνικό προϊόν».

Για κινδυνολογία και πολιτική κερδοσκοπίας έκανε λόγο ο Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου Κρήτης. Μίλησε για θετική συμφωνία και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χαραμάδα για την πώληση φέτας στην Ευρώπη των «28» και πρόσθεσε ότι κατοχυρώνεται νομικά η φέτα και στην Καναδά.

«Θεωρώ ότι δεν σας έχουν ενημερώσει σωστά», ανέφερε ο Γιώργος Κασαπίδης, από πλευράς των Δημοκρατικών Ανεξάρτητων Βουλευτών και μίλησε  για «το πιο ποιοτικό τυρί στον κόσμο. Η φέτα είναι μία κι είναι ελληνική. Υπάρχουν συνεταιριστικές, πολυεθνικές που θα έχουν μέσω Καναδά, δικαίωμα παραγωγής φέτας κι επίσημα. Σ΄ αυτές δίνετε τον όρο φέτα. Νομιμοποιούμε την παρανομία που κάνει ο Καναδάς. Μ΄ αυτήν την ονομασία τον νομιμοποιούμε. Βάλαμε τον Καναδά, βάλαμε τις πολυεθνικές. Κύριε Υπουργέ, σας αγαπώ, σας εκτιμώ αλλά αν το κάνετε εξυπηρετείτε τα συμφέροντά τους. Εύχομαι να σας φωτίσει ο Θεός», κατέληξε ο Γιώργος Κασαπίδης, απευθυνόμενος στον κ.Μηταράκη.

Ο τομεάρχης Αγροτικού, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε συνυπεύθυνα τα δυο υπουργεία Ανάπτυξης κι Αγροτικής Ανάπτυξης κι  επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη γιατί δεν ήταν παρών στη συζήτηση για τη φέτα. Μίλησε για μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 50.000 τόνους και για τη δυνατότητα του Καναδά να παράγει εντός και να διακινεί φέτα εκτός της ευρωζώνης. Ο ίδιος έκανε λόγο για «εξοντωτικό χτύπημα» απέναντι στη φέτα. «Ξεπουλάει τη φέτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο κ.Αποστόλου κι έκανε λόγο για τεράστια ήττα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας, οικονομικές, κοινωνικές κ.ά.

Η Άντζελα Γκερέκου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανία, μόνο τουριστικό της προϊόν κι αγροτική παραγωγή. Έχουμε έναν ακόμη ανεκμετάλλευτο θησαυρό. Αυτόν το  θησαυρό πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Μπορεί ν΄ αποτελέσει μια γαστρονομική ατμομηχανή. Ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου με τη συμφωνία με τον Καναδά», ανέφερε και τόνισε ότι «δεν είναι υπερβολική η ανησυχία. Θ΄ ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου» είπε και ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα χρήσης βέτο.

«Δεν υπήρξα υπνοβάτης ποτέ. Ρώτησα αν θα καταθέσετε βέτο», είπε ο Χρήστος Αηδόνης, από τους Δημοκρατικούς Ανεξάρτητους Βουλευτές, νομού Δράμας. «Η Γαλλία άσκησε βέτο, για το ροκφόρ. Που κρύβεται ο υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης; Ανήκει σ΄αυτούς που κοιμούνται στα συμβούλια; Αλλάξτε επιχειρήματα γρήγορα κι αλλάξτε στάση» είπε, απευθυνόμενος στον κ.Μηταράκη.

Για θλίψη, οργή και υποτίμηση της νοημοσύνης, έκανε λόγο η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή και για «κυβερνήσεις που είναι κατώτερες των περιστάσεων» και μίλησε για πολιτική ανικανότητα, προκειμένου να πουλήσουν βιομηχανικά προϊόντα, αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. Ζήτησε μάλιστα το θέμα να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.
Στην ανάγκη να εκμεταλλευθούμε το γεγονός της ελληνικής προεδρίας αναφέρθηκε κι ο Θωμάς Ψύρρας, από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ενώ τόνισε ότι είναι ανάγκη να θέσουμε νέες στρεβλώσεις για τη φέτα με ζώα ελληνικών φυλών κι όχι ξένων κ.ά.

Ο Νίκος Μωραΐτης από πλευράς ΚΚΕ χαιρέτισε τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που βγαίνουν στο δρόμο και για τους κτηνοτρόφους που μάχονται για την επιβίωσή τους ενώ  επιτέθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για υπονόμευση κι έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση ενάντια στους αγρότες από τα ΜΑΤ ενώ  ζήτησε ν΄ αφεθούν ελεύθεροι όσοι συνελήφθησαν στον κόμβο της Μαραθιάς στην Ηλεία. Τόνισε ότι επιχειρηματικά συμφέροντα βάζουν στο στόχαστρο τη φέτα είτε από τον Καναδά είτε από τα Βαλκάνια. Ο ίδιος καταφέρθηκε κι εναντίον της ΠΑΣΕΓΕΣ για το θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ και ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα.

Για «καθαρή παραχώρηση» μίλησε ο γεωπόνος Πάρις Μουτσινάς, ως ανεξάρτητος δημοκρατικός  βουλευτής. «Ας μην κοροϊδεύουμε άλλο τον κόσμο» είπε ο κ.Μουτσινάς ενώ επιτέθηκε κι εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, λέγοντας ότι καταγράφεται στον μαύρο πίνακα ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που βγάζουν τους αγρότες στο δρόμο. Ζήτησε ν΄ αποτραπεί ο όρος φέτα από τη συμφωνία, να υπάρξουν και νομικές πρωτοβουλίες για τη φέτα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις