Η απόκλιση στη χώρα μας κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 300%.
Για εκτόξευση τιμών σε βασικά είδη, λόγω των “βαρών” που συσσωρεύει η εφοδιαστική αλυσίδα σε προϊόντα, όπως το αγελαδινό γάλα που από τα 0,6 ευρώ, που ήταν η τιμή παραγωγού φτάνει στο 1,36 στη λιανική, αύξηση 126% έκανε λόγο σε ομιλία του ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργό, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».
“Είχα τονίσει στον Υπουργό, στις πρώτες του φιέστες για το καλάθι του νοικοκυριού ότι πρέπει να περιμένει λίγο καιρό για να δει τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής του. Δεν καταφέρατε κ. Υπουργέ να φρενάρετε τις ανατιμήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικά των τροφίμων” ανέφερε και προσέθεσε:
“Η συνεχώς αυξανόμενη, πολλαπλάσια του πληθωρισμού, λιανική τιμή των τροφίμων σε συνδυασμό με τις τιμές κόστους των εισροών των παραγωγών δε μπορεί παρά να οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.
Αν και η ανοδική πορεία των τιμών των τροφίμων είναι παγκόσμιο φαινόμενο, οι αυξήσεις που καταγράφονται στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερες από τον μέσο όρο του εξωτερικού. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (που παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως ειδών διατροφής) σημείωσε αύξηση 14,3% σε σχέση με το 2021, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022 με βάση τα στοιχεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιεύει η Eurostat ήταν 15,5%.
Η χώρα μας όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχει ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην ΕΕ: Έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός στο χωράφι μέχρι την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Αυτή η απόκλιση κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 300%.
Ενδεικτικά, μερικά στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2022 που αποδεικνύουν το εύρος της εκμετάλλευσης του αγρότη αλλά και του καταναλωτή καθώς και της κερδοσκοπίας στα βασικά είδη διατροφής από τους μεσάζοντες και εμπόρους:
Γάλα αγελαδινό: 0,6 ευρώ τιμή παραγωγού –> 1,36 στη λιανική, αύξηση 126%.
Μήλα: 0,3 ευρώ τιμή παραγωγού –> 1,4 ευρώ στη λιανική, διαφορά 366%.
Πατάτες: 0,5 ευρώ τιμή παραγωγού –> 0,98 στη λιανική, αύξηση 96%.
Μετά από 14 εβδομάδες που έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο, το «καλάθι του νοικοκυριού» και συνολικά οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ προβληματίζουν τους καταναλωτές.
Εφαρμόστε επιτέλους αυτά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε στο χώρο:
περιορισμό στην ασυδοσία των μεσαζόντων με την υποχρεωτική πληρωμή των 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα
και κατοχύρωση με νόμο, μετά από έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της Ε.Ε., την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωϊκά προϊόντα, με σκοπό τη διαφάνεια της αγοράς και την αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή, ρυθμίσεις που αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση σας.
Οι παραγωγοί δεν μπορούν φέτος να σπείρουν τα χωράφια τους και να έχουν παραγωγή, οι κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να σφάζουν τα θηλυκά τους ζώα για να συρρικνώσουν τα κοπάδια τους.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν έχει καταφέρει να φρενάρει τις ανατιμήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης και ότι περισσότερο αποτελεί ευκαιρία για άλλο ένα σόου του Υπουργού μπροστά στις κάμερες, παρά για μέτρο διαφύλαξης του εισοδήματος των ευάλωτων νοικοκυριών.
Δύο λόγια για την τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πιστεύω να μας ακούει ο Υπουργός.
Με την λήξη της κυβερνητικής σας θητείας ασθμαίνοντας ρυθμίζετε εκκρεμότητες που αδιαφορήσατε ή δεν προκάνατε να λύσετε στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής σας.
Δεν αναφέρομαι στην έγκριση των δαπανών του Ταμείου Γεωργίας, Ούτε στην υπέρβαση των 32 εκατομμυρίων του ΕΛΓΑ.
Αναφέρομαι στην τροπολογία σας στο νομό για τις βοσκήσιμες γαίες.
Η προσπάθειά σας να περάσετε την παράταση για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων, φανερώνει την απραξία σας τα χρόνια της διακυβέρνησης σας, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την ελληνική κτηνοτροφία και έχει κοστίσει στην χώρα μας εκ ευρώ από την επιβολή προστίμων.
Πέρα από την παράταση ρυθμίζετε βιαστικά και διατάξεις του νόμου που θα έπρεπε να επιδείξετε μεγαλύτερη προσοχή.
Αλήθεια γιατί αφαιρείτε από τους ορισμούς την αναφορά του νόμου σε «ποώδης, φρυγανική ή ξυλώδης με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή και μικτή και οι οποίες μπορεί να εκτείνονται και σε υδάτινα παραλίμνια ή παραποτάμια οικοσυστήματα, όπου αναπτύσσεται υδροχαρής βλάστηση;
Γιατί προσθέτετε το γενικό και αόριστο «δύναται να αποτελεί μέρος καθιερωμένων τοπικών πρακτικών» ποιος καθορίζει τις εκάστοτε τοπικές πρακτικές και ποιος τις εφαρμόζει;
Δεν γνωρίζετε ότι τον τελικό προσδιορισμό των βοσκήσιμων γαιών θα δώσουν τα διαχειριστικά σχέδια;
Γιατί λοιπόν περιορίζετε και περιπλέκεται το εύρος που πρέπει να κινηθούν τα διαχειριστικά σχέδια;
Γιατί αγνοείτε ότι με την δέσμευση σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων καταφέραμε να εντάξουμε ήδη στο κανονισμό omnibus ως επιλέξιμες για ενίσχυση αρκετές βοσκήσιμες γαίες ;
Γι αυτό και από τα πρόστιμα που μας είχαν επιβληθεί ύψους 1 δις εξαιτίας της κακής, από εσάς διαχείρισης των βοσκοτόπων μας έχουν ήδη επιστραφεί 450 εκατ. και περιμένουμε κι άλλα. Αυτή τη διαχείριση κάναμε εμείς .
Και κλείνω με την τροπολογία για τη χρυσή αυγή… Δεν κάνατε ένα βήμα κύριοι της κυβέρνησης για μια ευρύτερη συναίνεση με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ..κρίμα.”