Βενιζέλος: Αποδέσμευση από το μνημόνιο μέχρι το τέλος του 2015

Το ''Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για μία Αυτοδύναμη Ελλάδα'', παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με κεντρικό άξονα τη σταδιακή και ασφαλή, όπως είπε, οριστική αποδέσμευση από το μνημόνιο μέχρι το τέλος του 2015. Στο επίκεντρο των δεσμεύσεων τα μέτρα του Ιουνίου, όπου ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι ή οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κι άρα δεν θα θιγούν επιπλέον οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αντίθετα, δεσμεύτηκε για σταδιακή μείωση των έκτακτων φόρων, όπως της σταδιακής ανάκλησης εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% επί του δηλωθέντος εισοδήματος και μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%.

Επιπλέον, το ενιαίο τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέχρι σήμερα μέσω της ΔΕΗ θα μετατραπεί σε ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. Στόχος του Σχεδίου μικρότερο κράτος, άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για τα επόμενα 10 χρόνια, με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές. Ειδικότερα, έκανε λόγο για σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, αγροτικά εφόδια και εστίαση, ενώ τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά.

Επιπλέον, παρουσίασε μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την ανεργία στους νέους και την επιστροφή στην ύπαιθρο, όπως ονόμασε το σχέδιο στήριξης των αγροτών. Για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αντιστροφή τεκμηρίου, όπερ σημαίνει πρώτα θα θεωρείται η άδεια, μετά την υποβολή του φακέλου της αίτησης και μετά θα γίνεται ο έλεγχος.

Αναφερόμενος άλλωστε στις ιδιωτικοποιήσεις, υπολόγισε σε 19 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό έσοδο τα επόμενα 10 χρόνια , ενώ τόνισε ότι στόχος δεν είναι η εκποίηση αλλά η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Μιλώντας για νέα έργα υποδομής, ως μοχλούς για οικονομία και απασχόληση, επεσήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα για επενδύσεις 55 ύψους δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, κυρίως ιδιωτικές, σε λιμάνια, μαρίνες, τουρισμό, διαχείριση αποβλήτων, υδάτων, και κυρίως σε ενέργεια.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε έμφαση στην ξεκάθαρη λαϊκή εντολή. "Εμείς σηκώσαμε το βάρος της εθνικής κρίσης και θα συνεχίσουμε να το σηκώνουμε εφόσον μας δώσει ο λαός ξεκάθαρη εντολή,'' είπε.

''Στόχος μας είναι η οριστική έξοδος από το μνημόνιο και την απεξάρτηση να έχει επιτευχθεί το αργότερο σε τρία χρόνια,'' συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ''έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση''.

''Στόχος μας,'' είπε, ''είναι να θωρακισθεί η Ελλάδα και σε τρία το αργότερο χρόνια η Ελλάδα να είναι ένα δημοσιονομικά αυτάρκες και ισοδύναμο μέλος της ευρωζώνης''.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. ''Πρώτη προϋπόθεση,'' όπως τόνισε, ''είναι να υιοθετηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Αλλά με σαφή λαϊκή εντολή'', επανέλαβε.
''Δεύτερη προϋπόθεση να δημιουργηθεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων'', συνέχισε. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, τρεις είναι οι προτάσεις για κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Η πρώτη είναι η πρόταση της ΝΔ για αυτοδύναμη κυβέρνηση, που όμως απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι πρέπει να κρίνει ο λαός αν πέρασε ή όχι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων.

Η δεύτερη πρόταση είναι μια κυβέρνηση αντιμνημονιακών δυνάμεων, με διαφορετική ιδεολογική βάση, δηλαδή χωρίς κοινό παρανομαστή. Πρόκειται για την πρόταση Τσίπρα, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Και η τρίτη πρόταση, αυτή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι η προγραμματική συμφωνία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με θεμέλιο το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

''Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο,'' ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος. ''Δεν επείγεται να μετάσχει οπωσδήποτε σε ένα κυβερνητικό σχήμα, όποιο κι αν είναι αυτό, ακόμη και χωρίς νομιμοποίηση''.

''Εάν υπάρχουν άλλοι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να αναλάβουν το βάρος ιδού ο δρόμος. Ας τον ακολουθήσουν,'' συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

''Η νέα δανειακή σύμβαση, το νέο πρόγραμμα, η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη είναι ένα ανοιχτό γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης,'' τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον, έκανε λόγο για νέα περίοδο για τη ρευστότητα μετά το PSI. 'Οπως είπε, ''ανοίγουν οι δυνατότητες να πέσει χρήμα στην αγορά, να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας''.

Για την αγροτική πολιτική, τα μέτρα που παρουσίασε αφορούν κίνητρα 100 εκατ. ευρώ πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες, ταμείο Ενίσχυσης Αγροτών και Αγροτικών Επιχειρήσεων με προίκα 150 εκατ. ευρώ συν 500 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο ΦΠΑ για φυτοφάρμακα, λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, ηλεκτρονική πλατφόρμα απευθείας συναλλαγής παραγωγού - λιανέμπορων - καταναλωτών.

Για τη στήριξη του επιχειρείν, το Σχέδιο προβλέπει πρόσβαση των επιχειρήσεων στο Ενιαίο Ταμείο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αλλαγή κανόνων ΤΕΙΡΕΣΙΑ προς το φιλικότερο, αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ ( 900 εκατ. ευρώ), αποκλιμάκωση επιτοκίων χορηγήσεων και διατήρηση πλαφόν στις επιχειρήσεις, διοχέτευση στην αγορά μεγάλου μέρους των 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καταβολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κράτους στην αγορά (6,2 δισ. ευρώ), φορολογικά μέτρα για ευρεσιτεχνίες-καινοτομίες, ενεργοποίηση μηχανισμού venture capital, καθώς και αξιοποίηση Start-up Greece, νομοθεσίας για clusters επιχειρήσεων και προγραμμάτων ΓΓΕΤ.

'Οσον αφορά την κοινωνική πολιτική,  ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μεγάλη πληγή την ανεργία των νέων και δεσμεύθηκε για ολοκλήρωση προγραμμάτων ΕΣΠΑ έως το 2013 (250 εκατ. ευρώ συν 150 εκατ. ευρώ). Δεσμεύθηκε επίσης για ρυθμίσεις δανείων του ΤΠΔ με μέγιστη μηναία δόση το 30% του μισθού, υπαγωγή στη νομοθεσία για υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσων έχουν ατομική επιχείρηση και οφειλές έως 25.000 ευρώ, ακατάσχετο λογαριασμός 1.500 ευρώ ατομικά (2.000 ευρώ ζευγάρι) για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και καθιέρωση ως δείκτη του «Πληθωρισμού του Φτωχού».