«Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται το πόρισμα από την επιστημονική επιτροπή, η οποία εξετάζει την έκταση και την ένταση της σχοινοκαρπίας στα ελαιόδενδρα της Κρήτης», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη για τις αποζημιώσεις για την σχοινοκαρπία που έπληξε την ελαιοκομική παραγωγή της Κρήτης την περασμένη χρονιά. Ο κ. Λ. Αυγενάκης έθεσε ακόμη στον Υπουργό, τις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο του 2011, τα προβλήματα στην πιστοποίηση φορέων Α και Β βαθμού στα πλαίσια του ΟΣΔΕ και την φορολόγηση των αγροτών.
Όπως τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος, «μετά την υποβολή του πορίσματος για την σχοινοκαρπία από την επιστημονική επιτροπή, και την υποβολή της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα συγκροτηθεί ο σχετικός φάκελος και θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση».
Μάλιστα, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «Συμπληρώνονται 5 χρόνια από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ. Το επόμενο διάστημα θα γίνει μια μεγάλη αναλογιστική μελέτη στον ΕΛΓΑ και θα εξεταστούν στο σύνολό τους οι αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ αιτίες, καθώς και το κόστος της ασφαλιστικής τους κάλυψης».
Πρόταση Αυγενάκη: «Να καλυφθεί μέρος των αποζημιώσεων από το πρωτογενές πλεόνασμα» - Θετικός ο Χαρακόπουλος
Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε από την πλευρά του ότι «οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή ανέρχονται σε ποσοστό 50-60% της μέσης παραγωγής της Κρήτης, πράγμα που σημαίνει απώλεια εισοδήματος από 125 έως 150 εκατομμύρια ευρώ» ενώ πρότεινε «να καλυφθεί μέρος του προγράμματος από το πρωτογενές πλεόνασμα «δεδομένου ότι το πρόγραμμα των αποζημιώσεων μέσω των ΠΣΕΑ, θα είναι ένα πρόγραμμα μαμούθ και με χρονοτριβή που τρομάζει τους αγρότες δικαιούχους».
Στο ενδεχόμενο, της κατανομής μέρους του πλεονάσματος στους αγρότες, ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, «άλλα αυτό είναι απόφαση του Πρωθυπουργού ο οποίος έχει την γενική εικόνα», όπως επεσήμανε.
Φορολόγηση αγροτών: «Πρόχειρες και ανοργάνωτες οι ρυθμίσεις από τα golden boys του Υπουργείου Οικονομικών»
Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής, αναφέρθηκε και στην φορολόγηση των αγροτών. Όπως ανέφερε, «η φορολόγηση των αγροτών είναι θεμιτή. Ωστόσο, αυτή πρέπει να γίνεται έχοντας πρώτα δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο κώδικα και σύστημα διατάξεων. Όχι αποσπασματικά, πρόχειρα και ανοργάνωτα, όπως έγινε.
Ξαφνικά οι αγρότες μαθαίνουν ότι από 1-1-2014 θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία εσόδων εξόδων. Εκδίδεται μια εγκύκλιος μετά από μεγάλη καθυστέρηση, με παραλείψεις και αστοχίες και αναμένουμε ένα και πλέον μήνα να εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος, από τα golden boys της νεότερης γενιάς του Υπουργείου Οικονομικών.
Και για να είμαστε ειλικρινείς, έπειτα από μέρες και υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων αποφασίζεται δέσμη επτά φορολογικών προτάσεων για τους αγρότες,την οποία μαθαίνουμε από τα tweet του κ. Θεοχάρη.
Και αυτές ενώ κινούνται σε θετική κατεύθυνση, βρίθουν ανακριβειών και ασαφειών και η μία αναιρεί την άλλη, όπως για παράδειγμα:
- δεν ξεκαθαρίζεται τι νοείται ως εισόδημα (καθαρό εισόδημα ή ακαθάριστα έσοδα);
- δεν ξεκαθαρίζεται εάν περιλαμβάνονται στο εισόδημα οι επιδοτήσεις ύψους 5000€ ή είναι μόνο κριτήριο τα ακαθάριστα έσοδα
- δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει με όσους αγρότες έχουν ήδη «ανοίξει» βιβλία εσόδων - εξόδων και με την πρόσφατη ανακοίνωση είναι κάτω από το όριο των 15.000€.
Αυτή η μεταχείριση των αγροτών δημιουργεί περισσότερη αναστάτωση και θυμό, όχι μόνο σε αγρότες, αλλά σε λογιστές, εφοριακούς κλπ οι οποίοι δεν ξέρουν τελικά τι να εφαρμόσουν και πως. Και αυτό αποτελεί αδυναμία της φορολογικής διοίκησης.»
Ο κ. Χαρακόπουλος συμφώνησε ότι «παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις, ερωτηματικά και σκιές, κατά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος και την υπαγωγή των αγροτών στα βιβλία εσόδων - εξόδων, και διαπιστώθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις στις διευκρινήσεις, για τις οποίες πρέπει οι αρμόδιοι άμεσα να απαντήσουν».
Αυγενάκης: Πότε τελικά θα αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές για τις ζημιές από τον περονόσπορο του 2011, πριν 3 χρόνια;
Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο των αμπελοκαλλιεργειών του 2011, ο κ. Λ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι «οι καταστροφές που δημιούργησε ο περονόσπορος στους ελληνικούς αμπελώνες κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011, ήταν ιδιαίτερα μεγάλες και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν έως και το 90%. Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια και το αυτονόητο ερώτημα είναι: πότε τελικά θα αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές για την ζημιά που έπαθαν 3 χρόνια πριν;»
Προβλήματα συνεταιρισμών για την αναγνώρισή τους ως φορείς Α΄ και Β΄ βαθμού
Ο κ. Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί για την αναγνώρισή τους ως φορείς Α΄ και Β΄ βαθμού καθώς όπως τόνισε «ανακοινώθηκε πρόσφατα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Πιστοποίηση -Αναγνώριση Φορέων Ά και Β΄ βαθμού στα πλαίσια του Ο.Σ.Δ.Ε. στις 22 Ιανουαρίου. Και ενώ οι συνεταιρισμοί θέλουν να θέσουν ερωτήματα, η φόρμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας ερωτήσεων έχει κλείσει από τις 30 Ιανουαρίου. Στις 14 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι συνεταιρισμοί δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν;»
Τέλος, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, έδωσε εξηγήσεις και για το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα. Όπως τόνισε, «δεν χαρίσαμε χρέη στους αγρότες, δεν διαγράψαμε χρέη. Εκείνο που κάναμε, είναι πρώτον, να διαγράψουμε πανωτόκια σε δεκαεπτά χιλιάδες αγρότες που είχαν κόκκινα δάνεια στην παλιά ΑΤΕ. Το δεύτερο που κάναμε είναι ότι απελευθερώσαμε υποθήκες. Η παλιά Αγροτική Τράπεζα συνήθιζε να έχει έναν υπερβάλλοντα ζήλο στη δέσμευση υποθηκών για τη διασφάλιση των δανείων της. Και θυμόσαστε ότι τα δάνεια στην Αγροτική Τράπεζα, οι τόκοι υπερημερίας ήταν υπερβολικοί. Έτρεχαν με 36% και έτσι πολλές φορές το κεφάλαιο βρέθηκε να είναι πέντε και έξι φορές επάνω ως θηλιά, ως βρόγχος στους αγρότες. Δώσαμε, δηλαδή, μία γενναία λύση σε αυτό το πρόβλημα που απασχολούσε χιλιάδες αγρότες.»
Αναμένεται το πόρισμα για τις αποζημιώσεις της ακαρπίας ελιάς μέσω ΠΣΕΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέος εχθρός για τις καλλιέργειες σόγιας στην Ελλάδα: Το έντομο Etiella zinckenella
22 Νοεμβρίου 2024, 11:49
Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς: Η μεσογειακή διατροφή στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης
22 Νοεμβρίου 2024, 11:18
Ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα
22 Νοεμβρίου 2024, 11:13