Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η βαμβακοκαλλιέργεια θεωρούνταν για χρόνια μια υδροφόρα καλλιέργεια λόγω των απαρχαιωμένων μεθόδων που γίνονταν η άρδευση.
«Ο πατέρας μου μπόρεσε να σπουδάσει και να παντρέψει 3 παιδιά με 50 στρέμματα βαμβάκι. Σήμερα, με 50 στρέμματα δύσκολα ζει μια οικογένεια γιατί έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής -πρωτίστως εξαιτίας του νερού- και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε τις παρεμβάσεις μας. Στο νομό μας το αρδευτικό νερό είναι περιορισμένο και ακριβό και οι ζημιές τα τελευταία χρόνια από έντονα καιρικά φαινόμενα πιο συχνές. Η αντιμετώπιση αυτών θα βοηθήσει σημαντικά στην αγροτική ανάπτυξη». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη στη Λάρισα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκηκαι του υφυπουργού κ. Διονύση Σταμενίτη με το προεδρείο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, αρχικά, συνεχάρη την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος «διότι με τις δράσεις της αποδεικνύει ότι εργάζεται και αποτελεί σημαντικό εταίρο της πολιτείας για την ανάπτυξη της βαμβακοπαραγωγής», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενέστερα στους δύο άξονες παρεμβάσεων που μπορούν να προσφέρουν απτές λύσεις στα προβλήματα της καλλιέργειας.
Αρδευτικά έργα και Αχελώος
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η βαμβακοκαλλιέργεια θεωρούνταν για χρόνια μια υδροφόρα καλλιέργεια λόγω των απαρχαιωμένων μεθόδων που γίνονταν η άρδευση. Σήμερα, όμως, με τις σύγχρονες μεθόδους άρδευσης δεν ευσταθεί μια τέτοια κριτική. Στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολογήθηκαν δύο μεγάλα έργα στον νομό τα οποία θα αμβλύνουν το αρδευτικό πρόβλημα. Το φράγμα στη Σκοπιά, στον Ενιπέα, θα μπορεί να αρδεύσει τον κάμπο των Φαρσάλων, να λύσει το πρόβλημα ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων και άλλων οικισμών, αλλά και να παρέχει αντιπλημμυρική προστασία. Αν δούμε τα ποσά των αποζημιώσεων που δόθηκαν για τις ζημιές από τον Ιανό τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο.
Επίσης, έχει δρομολογηθεί το αρδευτικό Υπέρεια-Ορφανά. Αυτά τα έργα θα ολοκληρωθούν και εστιάζουν στην επαρχία Φαρσάλων, η οποία κάποτε είχε πραγματικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ήταν πολύ παραγωγική. Όμως, από τότε που “έπεσαν” τα νερά επικράτησαν οι ξηρικές καλλιέργειες με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας. Με αυτά τα έργα, λοιπόν, φαίνεται ότι λύνεται το πρόβλημα στα Φάρσαλα.
Ωστόσο, όταν μιλάμε για το πρόβλημα άρδευσης στη Θεσσαλία και δεν λέμε τη λέξη Αχελώος, είναι σαν να έχουμε έναν ελέφαντα στο δωμάτιο και δεν τον κατονομάζουμε. Δεν γίνεται να λυθεί το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία αν δεν ολοκληρωθεί η μερική εκτροπή του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο. Για έργα, όπως ξέρετε, έχουμε δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει προβλεφθεί η παραγωγή πράσινης, φιλικής προς το περιβάλλον, ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά στα φράγματα που δημιουργήθηκαν. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να είναι από τα επισπεύδοντα για την επίλυση του προβλήματος. Για να έχει μέλλον το βαμβάκι, αλλά και οι άλλες δυναμικές καλλιέργειες, θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να λυθεί το αρδευτικό πρόβλημα που υπάρχει στη Θεσσαλία».
Κανονισμός ΕΛΓΑ
Ο κυβερνητικός βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι «το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που θέλω να επισημάνω κ. υπουργέ, -μια που είναι παρών και ο φίλος πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος- και εν όψει της αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να ενταχθούν και ζημιογόνα αιτία που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονται, όπως το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι. Οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα που δεν καλύπτονται από τον υπάρχοντα Κανονισμό ολοένα πληθαίνουν και νομίζω ότι οι συνθήκες είναι ωριμότερες για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές».
Παρόντες στη συνάντηση από τη Διεπαγγελματική ήταν ο πρόεδρος κ. Ευθύμιος Φωτεινός, ο αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Σιάρκος, τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Βασίλης Γιαννακός και Γεώργιος Καραΐσκος και ο επιστημονικός συνεργάτης κ. Δημήτρης Μελάς, ενώ με την παρουσία τους πλαισίωναν τον υπουργό ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζοςκαι ο π. αντιπρόεδρος κ. Νίκος Δούκας.