Απαραίτητη η γενναία αρωγή στους πλημμυροπαθείς αγρότες
«Οι απίστευτες εικόνες που αντικρίζει κανείς στις πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής και αιτιολογούν πλήρως την αναγκαιότητα για γενναία συνδρομή του κράτους προς τους πληγέντες αγρότες. Για κάθε πλημμυροπαθή αγρότη, είναι πραγματικά άθλος να επαναφέρει την πλημμυρισμένη γη του σε καλλιεργήσιμη κατάσταση. Συνεπώς, για να επανέλθει γρήγορα η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, να ξανακαλλιεργηθούν τα χωράφια και οι πληγέντες αγρότες να συνέλθουν σύντομα από την οικονομική καταστροφή, οι γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις είναι επιβεβλημένες». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις επισκέψεις του, παρουσία αγροτών, σε πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις στις περιοχές του Κουλουρίου και της Γυρτώνης.
Πλημμύρα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που επισκέφθηκε και το σημείο του αναχώματος ανάμεσα στο Κουλούρι και τη Γυρτώνη που έσπασε από τον υπερβολικό όγκο νερού στον Πηνειό, με συνέπεια να πλημμυρίσει ο κάμπος της περιοχής, επεσήμανε επίσης ότι «αν και πέρασε πάνω από μια εβδομάδα από τις βροχοπτώσεις ακόμη απέραντες εκτάσεις γεωργικής γης, παραμένουν πλημμυρισμένες. Εύλογα οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απελπισία και ζητούν την αρωγή του κράτους για να μπορέσουν σε πρώτη φάση να επιβιώσουν, αφού πρόκειται για ολοσχερή καταστροφή στα βαμβακοχώραφα, που ως επί το πλείστον υπάρχουν στην περιοχή, και δεν πρόκειται να υπάρξει σοδειά φέτος. Μόλις αποκατασταθεί το ανάχωμα, όπου ήδη γίνονται εργασίες, θα πρέπει το γρηγορότερο να αντληθεί το νερό που κατακλύζει τα χωράφια. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος και οι καταστάσεις ιδιαίτερα πιεστικές».
Δίκαιες αποζημιώσεις
Τα κύρια ζητήματα που έθεσαν οι παριστάμενοι αγρότες στον κυβερνητικό βουλευτή αφορούσαν τις αποζημιώσεις, την αντιπλημμυρική προστασία και την αρωγή για να επαναφέρουν τα χωράφια σε καλλιεργήσιμη κατάσταση. Όπως τόνισαν, οι αποζημιώσεις, ειδικά για το βαμβάκι που καλλιεργείται στην περιοχή πρέπει να είναι άμεσες -ακόμα και με τη μορφή προκαταβολών- και δίκαιες, καθώς, ήδη, αρκετοί παραγωγοί είχαν προσυμφωνήσει την πώληση της παραγωγής τους και τελικά δεν θα εσοδέψουν. Επίσης, υπογράμμισαν τις μεγάλες ζημιές σε μηχανήματα, εργαλεία, λάστιχα και σωλήνες άρδευσης, γεωτρήσεις και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, έθεσαν ως επείγουσα την άντληση του νερού από τα χωράφια τους και την αρωγή της πολιτείας για την αποκατάσταση της καλλιεργήσιμης γης. Τέλος, τόνισαν την αναγκαιότητα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που θα διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.