Το πρόγραμμα του ΛΑΟΣ για την αγροτική οικονομία

Θεωρούμε ότι η στήριξη του τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί εθνική προτεραιότητα, με στόχο τη συγκράτηση του 10%, τουλάχιστον, του ενεργού οικονομικά πληθυσμού σε αυτόν και, τελικά, την αναγέννησή της Ελληνικής υπαίθρου.
Στα πλαίσια αυτά, εφόσον ο Ελληνικός λαός μας τιμήσει με τη ψήφο του και πέραν όσων προαναφέρθηκαν στις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα κινηθούμε προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:
1. Ανάδειξη του Ελληνικού γεωργοδιατροφικού προτύπου
2. Δημιουργία ενιαίου φορέα ελέγχου της Υγιεινής και Ασφάλειας των προϊόντων, με πλήρη ιχνηλασιμότητα τους από την παραγωγή έως το ράφι.
3. Λήψη μέτρων για προώθηση των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ενδεικτικά φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε ποσοστό άνω του 50%.
4. Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την κατανάλωση Ελληνικών αγροτικών προϊόντων (Πατριωτικός Καταναλωτισμός).
5. Ίδρυση Επιμελητηρίου Πρωτογενούς Τομέα, καθιέρωση επαγγελματικής και επιχειρηματικής ταυτότητας γεωργού, κτηνοτρόφου ή αλιέα.
6. Πάγωμα χρεών πρωτογενούς τομέα για 5 χρόνια.
7. Θεσμοθέτηση Αγροτικού Ατυχήματος.
8. Εκσυγχρονισμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
9. Υποβολή νέου σχεδίου Κανονισμού Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
10. Ίδρυση δημοπρατηρίων προϊόντων πρωτογενούς τομέα στην Πρωτεύουσα κάθε Νομού και δημιουργία «Αγροτικών Αγορών», αποκλειστικά για παραγωγούς, αρχικά σε ειδικούς χώρους των Εθνικών Οδών.
11. Εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων για τις σύγχρονες ορθές πρακτικές του τομέα τους και την απεξάρτηση τους από την πολιτική των επιδοτήσεων.
12. Λήψη μέτρων αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών προς τις κατευθύνσεις της παραγωγής προϊόντων με «Ονομασία Προέλευσης» και «Γεωγραφικής Ένδειξης», τις βιολογικές καλλιέργειες, τα βιοκαύσιμα και την καλλιέργεια ζωοτροφών.
13. Εκπόνηση προγραμμάτων προώθησης της βιολογικής κτηνοτροφίας και κτηνοτροφικών προϊόντων με «Γεωγραφική Ένδειξη» και «Ονομασία Προέλευσης».
14. Διανομή εποικιστικών εκτάσεων για εκτατική περιφραγμένη κτηνοτροφία και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης βοσκοτόπων με σμεθόδους λιβαδοπονίας.
15. Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Γενετικής Ταυτοποίησης και Βελτίωσης των ελληνικών φυλών ζώων.
16. Λήψη μέτρων για την προστασία της Ελληνικής Αλιείας από αλιευτικά σκάφη χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
17. Λήψη μέτρων προώθησης και επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών.
18. Θέσπιση κανόνων και περιορισμών στην ερασιτεχνική αλιεία.
19. Παροχή σύνταξης σε αγρότισσες στην ηλικία των 60 ετών, εφόσον έχουν τρία τουλάχιστον παιδιά.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ‐ ΔΑΣΗ ‐ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ
Πιστεύουμε ότι το Περιβάλλον αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για τη διατήρηση και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, ένα βασικό κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται.
Επιπλέον, ότι τα λίγα εναπομείναντα δάση μας αποτελούν εθνικούς θησαυρούς και θα πρέπει να προστατευτούν αποτελεσματικά.
Πιστεύουμε ότι η Χωροταξία αποτελεί ένα κομβικό σημείο συνάντησης, και συχνά σύγκρουσης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικιστικής ανάπτυξης, του συλλογικού και του ατομικού συμφέροντος, που απαιτεί ενεργή ρυθμιστική κρατική παρουσία.
Στα πλαίσια αυτά, πέραν των όσων έχουν ήδη προαναφερθεί στα τμήματα της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και εφόσον ο Ελληνικός λαός μας τιμήσει με τη ψήφο του, θα κινηθούμε προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:
1. Εκσυγχρονισμός και απλοποίησή της Περιβαλλοντικής και της Χωροταξικής μας Νομοθεσίας.
2. Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και Δημιουργία Εθνικού Δασολογίου, με καταγραφή των περιοχών που είναι δάση, δασικές, χορτολιβαδικές ή αγροτικές εκτάσεις, με βάση τα στοιχεία του 1975.
3. Καθορισμός των χρήσεων γης σε όλη τη χώρα, με ρητή αναφορά στις επιτρεπτές μεταβολές, δραστηριότητες και πολεοδομικούς όρους κάθε τόπου.
4. Εκπόνηση νέου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
5. Αναδιοργάνωση Πολεοδομιών και αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων τους.
6. Δημιουργία ζωνών παραθερισμού και τουριστικής ανάπτυξης, με χαρακτηριστικά ανάλογα της γεωγραφικής τους θέσης.
7. Λήψη μέτρων για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.
8. Λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της περιβαλλοντικής μόλυνσης, δημιουργία «Περιβαλλοντικής Αστυνομίας» και «Περιβαλλοντικού Τειρεσία».
9. Λήψη μέτρων για επέκταση της ανακύκλωσης.
10. Καταγραφή όλων των χωματερών, κλείσιμο των παράνομων και λήψη μέτρων σταδιακής αντικατάστασής τους από μονάδες πυρόλυσης απορριμμάτων.
11. Λήψη μέτρων προώθησης της διαχείρισης των λυμάτων με βιολογικούς καθαρισμούς και αξιοποίησης της λυματολάσπης.
12. Επανασύσταση Δασικής Υπηρεσίας σε σύνδεση με τη Γενική Διεύθυνση Δασών, με συγκρότηση Δασικού Σώματος από επιδοτούμενους ανέργους.
13. Δημιουργία αυτοτελούς φορέα Δασοπροστασίας και Αναδάσωσης.