Για την αποκατάσταση των ζημιών τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στην υποδομή και τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων, θα απαιτηθεί εύλογο χρονικό διάστημα.
«Να επισπευστεί η αρωγή της πολιτείας όσο και η αποκατάσταση των υποδομών, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν στον τόπο τους, να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στις δουλειές τους» ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που απευθύνει στους συναρμόδιους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης κ. Βασίλη Κικίλια,Περιβάλλοντος κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, Υποδομών κ. Χρήστο Σταϊκούρα,Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως και Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «οι ζημιές στις επιχειρήσεις από τις εκτεταμένες πλημμύρες που δημιούργησαν τα καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στη Θεσσαλία είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν προκαλέσει την αναστολή των δραστηριοτήτων τους, χωρίς σαφή χρονικό ορίζοντα επαναλειτουργίας τους. Οι επιπτώσεις στη τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία είναι σημαντικές, καθώς πλήθος εργαζόμενων έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση.
Για την αποκατάσταση των ζημιών τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στην υποδομή και τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων, θα απαιτηθεί εύλογο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε, όμως, και σε συνδυασμό με τις άνευ προηγουμένου ζημιές και στην πρωτογενή παραγωγή, ελλοχεύει ο κίνδυνος του οικονομικού μαρασμού για μεγάλα τμήματα της Θεσσαλίας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «για τους πληγέντες, η θωράκιση από παρόμοια έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον ελέω κλιματικής αλλαγής, επιβάλλει τον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων που θα λαμβάνουν υπ’ όψη την νέα αυτή πραγματικότητα». Με νωπές τις εικόνες από την δις πλημμυρισμένη επιχείρηση παραγωγής προϊόντων τροφίμων DEL MONTE -που επισκέφθηκε πρόσφατα- σημειώνει ότι «αποτελεί μία από τις επιχειρήσεις σημείο αναφοράς για την μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής και προσδίδει ιδιαίτερο δυναμισμό στην περιοχή που εδρεύει πέριξ της Λάρισας. Οι ζημιές από τις πλημμύρες είναι μεγάλες λόγω της υπερχείλισης του διπλανού ρέματος -και μάλιστα δυο φορές- ενώ η αναστολή λειτουργίας της μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών έχει επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς την περίοδο των πλημμυρών απασχολούσε πάνω από εξακόσιους εργαζόμενους ως μόνιμο και εποχικό προσωπικό. Ομοίως, ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι ζημιές και σε αντίστοιχες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους.
Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι η βύθιση της τοπικής οικονομίας είναι μια απειλή για την αποφυγή της οποίας θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες με κύρια κατεύθυνση την αντιπλημμυρική θωράκιση».
Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Με δεδομένη την έλευση του χειμώνα και τους φόβους για επανάληψη των πλημμυρών, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές και να προχωρήσει άμεσα η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να μην τις εγκαταλείψουν υφιστάμενες επιχειρήσεις;
2. Θα υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν δυο φορές από τις πλημμύρες, υπεβλήθησαν σε δαπάνες αποκατάστασης ζημιών από τον Daniel και υπέστησαν εκ νέου καταστροφή από τον Elias;