«Η κυβέρνηση κινήθηκε με γοργούς ρυθμούς για να παρέχει διευκολύνσεις και αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, για κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως οι επαγγελματίες γεωπόνοι, αν και δεν επλήγησαν άμεσα, πρέπει να υπάρξει επιπρόσθετη μέριμνα, καθώς η δραστηριότητά τους σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή. Δεδομένου ότι σε μεγάλο ποσοστό στη Θεσσαλία, η καλλιέργεια της αγροτικής γης θα καθυστερήσει να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα λόγω πλημμυρισμένων εκτάσεων, ζημιών σε μόνιμες καλλιέργειες κλπ., εύλογα η επιστροφή στην κανονικότητα για τους επαγγελματίες γεωπόνους θα είναι πιο αργή, αν δεν υπάρξει περαιτέρω στοχευμένη στήριξη». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου στην Αναφορά που κατέθεσε για την εξεύρεση επιπρόσθετης αρωγής για τους επαγγελματίες γεωπόνους της Θεσσαλίας.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός απαριθμεί τα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη και των πλημμυροπαθών επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων μπορεί να μην επλήγησαν άμεσα, όμως, υφίστανται τις συνέπειες από τις πλημμύρες, καθώς οι αγρότες αδυνατούν να είναι συνεπείς προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς αυτές μετά τις ζημιές που υπέστησαν.
Ο εκ Μαγνησίας υφυπουργός, μεταξύ των μέτρων στήριξης για τις πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις, αναφέρει:
α) Την πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με ενίσχυση 2.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ ανάλογα με το εύρος ζημιάς.
β) Την κρατική αρωγή προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.
γ) Την αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων ως και 6 μήνες.
δ) Την αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες, για 6 μήνες.
ε) Την τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, που έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση.
στ) Την ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών ως και 6 μήνες.
ζ) Τη δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας με τη χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις